Go to main navigation
malin fezehai story of survivors

Foto: Malin Fezehai

NYHET

Mardrömmar fulla av Kalasjnikovs

Sjukvårdspersonalen trodde att Robert var död eftersom hans skallskada var så allvarlig. Aissata tvingades att gifta sig med en extremist från Boko Haram. Och Ahmed ser islamofobin i Nigeria växa. Deras livsöden och fler återges nu i utställningen "Survivors".

I den nya rapporten ”Journey to Extremism” har FN:s utvecklingsprogram UNDP analyserat vägen till extremism i de afrikanska länderna – och hur utvecklingen kan brytas. OmVärlden har tidigare skrivit om de tre viktigaste orsakerna till varför människor söker sig till extremism.

Fotograferna Malin Fezefai och Ahmed Farah och journalisten Jessica Benko har följt arbetet. Onsdagen den 13 september visas deras utställning "Survivors" på Fotografiska i Stockholm, som dokumenterat överlevare av extremism. OmVärlden har fått ta del av de drabbades vittnesmål. Här är några av deras livsöden:

Den elfte juli 2010 exploderar bomber vid två restauranger i Kampala. Al-Shabaab tar på sig dådet som dödar över 60 människor. Robert Ssemujju är en av de 70 människor som skadas. Idag saknas fortfarande delar av hans kranium på höger skallsida. Det är ett resultat av den huvudskada som var så massiv att sjukvårdspersonalen antog att han var död. De tog honom till bårhuset. 15 timmar senare insåg en läkarstudent att Robert levde. Robert har idag allvarliga fysiska komplikationer som gör att han behöver hjälp för att klara vardagen. ”Varför lever jag”, frågar Robert, och fortsätter:

– Om Gud visste, skulle han ha hämtat mig där och då, istället för att lämna mig i det här lidandet.

Vittnesmål från Aissata Ounat och Matakom Makola återges utställningen "Survivors". Foto: Malin Fezehai.

Hassan Ndugwa skadades också i attentatet den elfte juli. Idag har han fortfarande ett hål i sin käke. Hassan är troende muslim och berättar att det kroppsliga ärret inte spelar lika stor roll som problemet med den växande islamofobin i Uganda.

– Som muslimer känner vi att vår religion har blivit kapad av extremister och Al-Shabaab för att berättiga våld.

Om islamfobin berättar också Ahmed Hadji, som även han kom till skada under Al-Shabaabs attack. Efter den händelsen är många människor misstänksamma mot islam.

– Det gör ont. Det är svårt att vi spelar i händerna på dessa personer. Skulden överförs till oss, bara för att vi är muslimer, säger Ahmed Hadji.

Aissata Oumate lever i Nigeria. Här har terrorgruppen Boko Haram varit aktiva i över tio år. Under två år var Aissata gift med en man som var aktiv i Boko Haram. Mot sin vilja. Idag lever hon med sina föräldrar. För hon lyckades till slut att fly, även om det fanns många risker med att lämna Boko Haram.

– Jag var rädd när jag flydde, för om du blir tillfångatagen när du försöker fly, så blir du dödad direkt, berättar Aissata Oumate.

Grand Bassam är en av de många stränder som finns i Elfenbenskusten. Här dog 22 människor den 12 mars 2016. Då utförde tre män från extremistgruppen Islamic Maghreb (AQIM) en terrorattack. Med Kalasjnikovs öppnade de eld.

Hon vill inte säga sitt namn. Men hon och hennes fyra barn var vid Grand Bassam när attacken utfördes. Tre av barnen sprang när skotten föll, och den minste tog hon i sin famn. Då kom en av attentatsmännen emot henne. Och hon la sig raklång på marken, med barnet under sin barm. Hon blev själv skjuten, men överlevde. Idag drömmer hon fortfarande om männen med Kalasjnikovs.

– Han sköt åt vänster, åt höger, och sedan föll han ner. Han kom upp igen, tittade sig runt omkring efter människor att döda, och började skjuta igen.

Det finns många fler vittnesmål att ta del av. Fler dokumenteringar av överlevare av extremism finns på den digitala plattformen "Survivors" och i en bok med samma namn.

 

Maria Lundin Osvalds