Go to main navigation
Mexiko.png

Hon kartlägger mordvågen på kvinnor i Mexiko

Sedan 2016 har 2 355 mord på kvinnor dokumenterats på den interaktiva kartan. Initiativet är ett försök att få slut på den straffrihet som råder runt könsrelaterade mord.

Genom att finkamma nyhetsflödet och officiella källor har en anonym mexikansk kvinna skapat en interaktiv karta som pekar ut alla kvinnomord i landet med geografiska koordinater. Målet är både enkelt och tydligt: att namnge varje kvinna som blir mördad så att de inte glöms bort.

Definitionen är hämtad från FN som definierar kvinnomord (femicide) som ”mördandet av kvinnor för att de är kvinnor, varesig mordet begås inom familjen, i ett förhållande eller inom någon annan relation, eller av vem som helst i samhället, eller om det begås eller tolereras av staten och dess ombud.”

Initiativet är ett led i kampen för att stoppa den straffrihet som råder runt kvinnomord i Mexiko. En uppskattning gör gällande att omkring 60 procent av kvinnomorden inte leder till något straff, skriver El Pais.

Riskfylld nätaktivism

Kvinnan bakom kartan använder pseudonymen ”Princesa” (princessa) och har tidigare arbetat med gräsrotsrörelser som spårar och kartlägger kidnappningar i Mexiko. Med så känsliga ämnen bedömer hon att anonymiteten är nödvändig.

Enligt Global Voices ”Advocacy’s Netizen Report” ökar riskerna, inte bara i Mexiko utan globalt, för journalister och aktivister som arbetar för transparens och ansvarsutkrävande från regeringar.

Tidigare i sommar släppte en digital rättighetsorganisation i Mexiko bevis för att den mexikanska regeringen köpt israelisk spionmjukvara i syfte att spåra journalister, aktivister och människorättsförsvarare. Även tre oppositionspolitiker ska ha funnits med bland offren för övervakningen. President Enrique Peña Nieto har avfärdat anklagelserna som falska.

Axel Kronholm