Go to main navigation
PARIS-2050-Vincent.jpg

Arkitekten Vincent Callebaut föreställer sig framtidens stad som en grön oas. Foto: Vincent Callebaut Architectures www.vincent.callebaut.org

Foto: Vincent Callebaut

ENKÄT

Hur ser framtidens städer ut?

Aldrig förr har så många sökt sig från landsbygden till städerna, och den snabba urbaniseringen ställer nya krav på en stadens miljö och utveckling. Bättre kollektivtrafik, grönområden och trygghet tycker många är viktigt. Men hur vill folk bo i framtiden? Här är några röster från världen.

”Att leva under jord, gratis kollektivtrafik och pristak för hyror är en möjlighet”
Yusef Sayigh, Kapstaden, Sydafrika

Det första jag tänker på är tyvärr introt från filmen ”Tekken”. Det är en värdelös film, men i storyn är det företagen som har den ultimata makten i städerna. Stadsmiljön är fullkomligt ”ghettofierad” och polisen är en brutal para-militär högteknologisk styrka styrd av topparna inom näringslivet. 

Det där är mardröms-scenariot. Så jag antar att det stora som måste förändras är företagens och rika personers stora påverkan på hur andra lever – oavsett om det handlar om bostadspriser eller politiskt inflytande över hur städer utvecklas och styrs 

En medborgarlön skulle också förändra människors liv till det bättre. Jag är osäker på hur det påverkar stadsmiljön, men jag föreställer mig att drogmissbruk och alkoholism kommer minska och färre människor behöver sova på gatan. 

Att leva under jord - så kallat ”subterranean living” - ploppar upp också. Sen hade gratis kollektivtrafik och ett pristak för bostadshyror gjort stor skillnad för människors levnadsstandard.

 

”Brasilianare behöver utbildning kring hållbarhet”
Jacyra Calheira, Salvador, Brasilien

Salvador ligger nära havet och det blåser alltid här. Det gör att avgaserna inte blir ett stort problem utan gör luften frisk och klar. Men kollektivtrafiken är jättedålig och det finns alldeles för mycket bilar, även om de håller på att bygga en tunnelbana. Salvador har nästan tre miljoner invånare så du kan själv föreställa dig trafiken. 

Folk förstår forfarande inte hur viktig det är med ren luft, utan man tar det för givet. Självklart finns det utbildade, vaksamma personer som kämpar för att det ska bli bättre, men generellt sett så behöver brasilianaren bättre utbildning kring hållbarhet.

 

”Våra nya lagar om att plantera grönområden är viktigt”
Kalmaen Baduja, Pokhara, Nepal

Här lägger de fram nya förslag på lagar som ska reglera ett minimi-avstånd mellan hus och vägar. Dessutom ska det blir mer utrymme för att plantera träd i staden och jag hoppas att det ska göra Nepals städer bättre i framtiden. 

Jag tror att planterade grönområden är en viktig del av lösningen för att balansera miljöförstöringen och den illegala skogsavverkningen i världen. Nepals nya lagar är ett väldigt litet steg, men det är ju värt ett försök. Och sen så hoppas jag verkligen att framtidens maskiner och fordon kommer producera mycket mindre dåliga utsläpp.