Go to main navigation
sikkim.jpg

Sikkim, India

Foto: Atanu De/Flickr

nyhet

Innovativt projekt i nordöstra Indien löste vattenbristen

Klimatförändringarna har slagit hårt mot nordöstra Indien. Varje halvår torkade hundratals källor och sjöar ut på grund av mindre regn och högre temperaturer. Men ett nytt innovativt projekt har nu lyckats trygga vattentillgången.

– För några år sedan brukade våra källor vara nästan torrlagda mellan december och april. Under dessa månader brukade bybor föra en kamp om vattnet, säger Bina Sharma i Sikkim, en delstat som breder ut sig mitt i Himalaya.

Majoriteten av befolkningen förlitar sig på källorna för dricksvatten och bevattning.

Både experter i staden Gangtok och människor i avlägsna byar är överens om att oregelbundna regn och ofta förekommande torka har lett till att källor har torkat ut i många delar av delstaten. Vissa uppger att situationen förvärrades efter jordbävningen i Sikkim 2011.

FN:s klimatpanel IPCC har rapporterat om förändrade nederbördsmönster och temperaturer i Himalaya de senaste åren.

Elever vid den lokala högstadieskolan Nelligumpa var tidigare tvungna att bära med sig två liter vatten hemifrån till skolan.

– Vi protesterade mot detta och var redo att ta alla våra elever till staden Gangtok och arrangera en demonstration. Men allt löste sig när våra källor fylldes på med vatten även under torrperioderna, säger rektorn Norbhu Tshering.

Gav naturen en knuff

Sandeep Thambe, professor vid Indiska institutet för skogsförvaltning i Bhopal, har i ett innovativt projekt som kallas Dhara Vikas hittat ett sätt att ta itu med problemen. Projektet går ut på att gräva diken och leda mer av nederbörden och ytvattnet till särskilda inströmningsområden där det kan sippra ner och fylla på grundvattenkällorna.

Projektet har genomförts inom ramen för Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act och stöds av myndigheter och organisationer, bland annat Världsnaturfonden i Indien.

– Perioden då källorna fylls på har blivit allt kortare på grund av klimatförändringarna och en ständigt växande befolkning. Men att på konstgjord väg fylla på källorna har gett resultat, säger Sandeep Thambe.

Han påpekar att i normala fall har mindre än 15 procent av regnvattnet möjlighet att sippra ner för att fylla på källorna. Resten av vattnet orsakar ofta översvämningar.

– Därför fanns det ett behov av att i ännu högre grad använda regnvattnet för att fylla på källorna, vilket därmed kan bidra till att trygga tillgången till vatten året runt på landsbygden, säger Sandeep Thambe.

Enligt Sarika Pradhan vid Sikkims departement för landsbygdsutveckling har 51 källor och 20 sjöar i Gram Panchayats i Sikkim, som drabbats hårt under torrperioder, nu kunnat återställas. Diken och gropar har grävts i ett område på 637 hektar.

Athar Parvaiz/IPS