Go to main navigation
Molly Nutley Plan Sverige

Molly Nutley har regisserat ny kampanjfilm för en mer jämställd värld. 

Foto: Pressbild/Plan

INTERNATIONELLA FLICKDAGEN 2017

"Alla ska vara feminister – det är en självklarhet!"

Molly Nutley är skådespelerskan som i somras blev ambassadör för Plan International Sverige och som rapporterat för Musikhjälpen i Tanzania. Hon är nu bland annat aktuell med att ha regisserat en kampanjfilm inför Internationella Flickdagen.

Var kommer ditt engagemang för flickors rättigheter ifrån?

– Jag reste till Tanzania med Musikhjälpen, det var ett samarbete med Plan Sverige. Jag blev väldigt upprörd över hur mycket tjejer kämpar extra bara för att de är just tjejer.

 – Därefter blev jag ambassadör för Plan med ett särskilt fokus på flickors utsatthet. Men jag ville inte bara vara ett ansikte utåt, utan även göra något och då kom vi på att vi skulle göra en kampanjfilm.

Varför tycker du det är viktigt att satsa på flickor?

– Det är något som ligger nära mig själv, eftersom jag själv är tjej. Tjejer ska inte behöva ta mer skit bara för att de är tjejer. Under min resa fick jag uppleva svårare livssituationer, men även i Sverige har vi långt kvar. Ja, vi är kanske i framkant här i Sverige. men vi kan inte bara klappa oss själva på axeln.

I slutet av filmen säger du: ”Vi måste göra något nu, för så här kan det inte fortsätta” – vad kan vi göra?

– Vi måste prata om det här mer! Vi måste prata mer om vad kärnan av feminism är, i skolan till exempel. Alla ska vara feminister – det är en självklarhet. Jag får ofta frågan ”Är du feminist?” och det är så absurt. När den frågan slutar ställas så kanske vi har kommit en bit. Även om det är så jävla långt kvar. Men jag tror att medvetenhet är en viktig nyckel när det kommer till att förändra.

När fler börjar uttrycka sig, när fler höjer sina röster så känner man sig inte så ensam i det. Det är svårt att kunna göra saker och påverka om vi inte håller varandra om ryggen. För visst är det en tung fråga och det är inte alltid så lätt att veta vad vi kan göra. Men: stötta varandra, och håll inte käften!

Och sedan är det också så att världsledare och andra människor med makt behöver läxas upp.

Hur kommer ditt framtida samarbete med Plan se ut?

– Vi har jobbat hårt med den här kampanjen nu. Men vi kommer fortsätta samarbeta och har pratat om att kanske göra någon resa tillsammans framöver.  

Vad ska du göra på Internationella flickdagen?

– Plan har en visning av kampanjvideon. Vi ska vi prata om filmen och om hur det ser ut inom FN just nu, om bakslaget för flickors rättigheter. Också ska jag krama alla mina kvinnor!

Molly Nutley är regissören bakom Plan International Sveriges nya kampanjfilm där flera kända ansikten ställer upp i kampen mot en jämställd värld.

 

Louise Gårdemyr