Go to main navigation
Dean Issacharoff

Dean Issacharoff är talesperson för Breaking the Silence och erkänner hur han slagit en palestinier i en film på YouTube. Organisationen arbetar med att dokumentera militärens övergrepp på palestinier.

Foto: YouTube / Breaking the Silence

NYHET

Israel hotar åtala människorättsaktivist

Israeliska myndigheter vill åtala talespersonen från organisationen Breaking the Silence för det våld han beordrats utföra under sin militärtjänst. Nu sluter israeliska människorättsorganisationer upp bakom honom.

Talespersonen för organisationen Breaking the Silence – Dean Issacharoff – blev utfrågad av polis under torsdagen efter att han i ett YouTube-klipp erkänt att han slagit en bunden palestinier medvetslös under sin militärtjänst för flera år sedan. Förhöret skedde på den israeliske justitieministern Ayelet Shakeds initiativ och videon med Issacharoffs erkännande används som bevis.

Organisationen Breaking the Silence arbetar med att samla in israeliska militärers egna vittnesmål om övergrepp mot palestinier. Tidigare har israeliska myndigheter avfärdat vittnesmålen som lögner och anti-israelisk propaganda, men nu använder Israel alltså vittnesmålen som bevis mot organisationens talesman.

– Antingen har vi en lögnare […] eller så har det begåtts ett övergrepp som måste undersökas. Staten har bett om och kommer fortsätta kräva att vi får hantera alla vittnesmål som överlämnas till organisationen [Breaking the Silence] så att de kan undersökas, säger justitieminister Shaked till den israeliska tidningen Haaretz.

Konsekvensen kan bli att Israel kommer eftersöka alla anonyma militärer som vittnat för organisationen, något som kan avskräcka andra från att våga vittna i framtiden.

I syfte att skrämma och tysta

Nu väljer 18 israeliska människorättsorganisationer – bland andra Amnesty Israel och B’Tselem – att i ett uttalande visa sitt stöd för Breaking the Silence och Dean Issacharoff:

”Det var inte för att utkräva ansvar som talespersonen för Breaking the Silence var inkallad till förhör. Tvärtom så var syftet att skrämma och tysta de som är kritiska mot ockupationen”, står det i uttalandet.

Breaking the Silence har högt internationellt anseende och flera europeiska regeringar stödjer organisationen – däribland Sverige – men på hemmaplan är de utsatta för en omfattande smutskastningskampanj av israeliska myndigheter. Aktivisterna blir utmålade som lögnare och landsförrädare, både av politiker och sina tidigare kollegor inom militären. Senast i mars anklagades organisationen för förräderi och för att avslöja detaljer kring militära aktiviteter. 

OmVärlden har tidigare rapporterat om att klimatet hårdnat för israeliska människorättsorganisationer. Ett sätt att misskreditera dessa organisationer är att säga att de använder mänskliga rättigheter för att driva sin egen politiska agenda. Fenomenet kallas ”lawfare”– där organisationer anklagas för att med mänskliga rättigheter driva en politiska agenda, eller för att stå bakom en bojkott av israeliska varor, ett slags juridisk krigsföring. Samtidigt som regeringen inför juridiska begränsningar och nya krav som gör det svårare för organisationerna att verka.

”Vår demokrati faller sönder”

Issacharoffs advokat, Gaby Lasky, skriver på sin Facebook-sida att hennes klient har erkänt sina övergrepp under polisförhör och kommer ta ansvar för sina handlingar. Hon anklagar också israeliska myndigheter för att driva ”en politisk undersökning som syftar till att skrämma den som vill bryta tystnaden.”

Enligt flera israeliska medier så nekar åklagarkammaren till alla anklagelser om politiska incitament, och menar att bevisen i videon är tillräckliga för att påbörja en undersökning. Justitieministern var bara en av flera som ville väcka åtal.

Breaking the Silence:s advokat, Michael Sfard har kommenterat händelsen till Dagens Nyheter:

– Den israeliska demokratin är på väg att ”putiniseras”. Både de som styr och deras väljare anser att den som vinner valen har rätt att härja fritt, utan kritik från domstolar, press och institutioner. I Israel räcker det inte längre att vara en rättskaffens person för att kritisera övergrepp mot minoriteter; man måste numera också vara en modig person. Tyvärr är värre saker på väg. Jag är rädd för att vår demokrati är på väg att falla sönder.

OmVärlden har sökt Generalkonsulatet i Jerusalem och Sida för en kommentar om hur de ser på att talespersonen för en av de organisationer som Sverige stödjer nu hotas med åtal, men inte fått något svar.

Ulrika Modéer, statssekreterare till biståndsminister Isabella Lövin, säger så här om händelseutvecklingen:

– Sverige stödjer Breaking the Silence. Vi ser med mycket stor oro på det krympande utrymmet för civilsamhället i Israel, vilket även är en trend i många andra delar av världen. Detta är något som vi kontinuerligt lyfter i vår dialog med Israel och en av de frågor som regeringen fokuserar på i den nyligen publicerade MR-rapporten Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Israel 2015–2016.  

Björn Widmark

Texten har uppdaterats med en kommentar från Ulrika Modeer.