Go to main navigation
shutterstock_524160103.jpg

Det måste bli slut på tystnadskulturen inom branschen, där offer köps ut, tystas eller svartlistas i branschen, skriver en biståndsarbetare.

Foto: Shutterstock

NYHET

"Jag blev drogad och sexuellt utnyttjad" – efter #metoo krävs nolltolerans

Nästan var fjärde biståndsarbetare har utsatts för sexuella övergrepp enligt en rapport. Men övergreppen tystas ner – nu kräver branschen nolltolerans.

– Jag blev drogad och sexuellt utnyttjad av en man inom den humanitära sektorn. Jag fick kokain, kodein, morfin, oxycodene. Jag förlorade medvetandet tidigt och kommer inte ihåg allt som hände mig. Mannen arbetade för en organisation som kontrakterats till ett projekt av FN. Enligt FN:s regelverk har de inte något ansvar för de som är anställda som underentreprenör, säger Megan Nobert, advokat inom mänskliga rättigheter och internationella brott, till The Guardian.

Feinstein International Center sammanställer i en rapport situationen kring sexuella trakasserier och övergrepp inom biståndssektorn. Rapporter lyfter flera exempel på hur kvinnor och män upplevt övergrepp och trakasserier.

– I över två år har jag haft ett pågående rättsmål mot en säkerhetsvakt som blottade sig utanför mitt hem och onanerade framför mig. Jag spelade faktiskt in honom med min telefon, och rapporterade honom med videon som bevis. Två år senare har han kvar sitt jobb, och jag vet att han redan gjort samma sak mot två andra kvinnor, säger en kvinna som jobbar inom biståndsbranschen.

En annan biståndsarbetare berättar att det i branschen finns en skev syn på sexuella övergrepp och på de som drabbats. Framförallt beror det på att de som hanterar ärendet oftast själva är män, säger biståndsarbetaren och fortsätter:

– Jag upplever en attityd där incidenterna tas lättvindigt. ”Pojkar kommer alltid vara pojkar”, ”han gjorde ett misstag”, ”det är okej”, ”vi ska ta hand om det här”. 

Humanitarian Women’s Network har sammanställt statistik gällande sexuella övergrepp och trakasserier inom biståndsbranschen. Av 1005 kvinnor från 70 organisationer har 24 procent blivit utsatta för sexuella övergrepp under uppdrag, och 35 procent säger att de har blivit förgripna ett flertal gånger under uppdrag. Därutöver har 69 procent av de som upplevt sexuella övergrepp inte rapporterat övergreppen. Personerna uppgav att det berodde på allt från att det inte fanns ett system som kunde hantera den här typen av problem, till att de inte tyckte att övergreppen var våldsamma nog att rapportera.

– Den sexistiska kulturen i vår bransch måste exponeras, och läget måste förändras, skriver två anonyma biståndsarbetare i ett debattinlägg i IRIN.

IRIN är en oberoende nyhetsbyrå med fokus på den globala biståndsbranschen. De båda biståndsarbetarna fortsätter:

– Våra vänner och familj tror ibland att biståndsbranschen endast består av änglar. Men det stämmer inte.

För det finns en stark sexistisk kultur inom den globala biståndsbranschen. Människor som är mottagare av bistånd och humanitär hjälp är väldigt sårbara. Flera rapporter har sedan 1990 dokumenterat hur soldater från FN:s fredsbevarande styrkor har begått sexuella övergrepp. Ett uppmärksammat fall är de sexuella övergrepp som FN-soldater utförde i Sierra Leone, där kvinnor i flyktinglägren tvingades utbyta sexuella tjänster mot mat.

Ett annat exempel är den dubbelmoral som många kvinnliga biståndsarbetare upplever i afrikanska länder. Under dagtid arbetar många av deras manliga kollegor med humanitär hjälp, men under kvällstid söker de sig till sexarbetare, skriver de två biståndsarbetarna.

– Människorna från de lokala samhällena ser männen som representanter för en biståndsorganisation utnyttja sitt (främst vita) privilegium. Det är ett hyckleri att ”hjälpa människor i Afrika” och samtidigt sedan gå och köpa sex.

Under 2015 startade organisationen ”Report the Abuse” i syfte att lyfta hur många sexuella övergrepp som begås mot biståndsarbetare. I augusti 2017 lades organisationen ner eftersom det inte fanns tillräckligt med finansiella medel för att fortsätta, men fram till dess visade deras enkät att 35 procent av förövarna var expats, 25 procent lokalanställa.

De fann också otaliga historier om sexuella övergrepp inom organisationer. Trots att det idag är många kvinnor som arbetar inom biståndssektorn så är det främst män som sitter på chefspositionerna. Detta har lett och leder till ett maktmissbruk och en sexistisk kultur där kvinnor utnyttjas, skriver de båda biståndsarbetarna och fortsätter:

– Biståndsbranschen måste bli bättre på att säkerhetsställa en nolltolerans mot sexuella övergrepp och trakasserier. Det gäller både mot mottagarna av bistånd och inom våra egna organisationer.

I november meddelade Save the Children International att de avskedat 16 anställda på grund av sexuella trakasserier förra året. Oxfam har avskedat 22 personer, och inom FN påbörjades 31 nya utredningar mellan juli till september 2017.

"Den humanitära sektorn måste sluta få vittnen/offer att försvinna in i skuggorna, sluta betala dem för deras tystnad och svartlista dem inom branschen", skriver en anonym biståndsarbetare i tidningen Guardian,

Har du också blivit utsatt av sexuella trakasserier eller övergrepp inom biståndsbranschen? Skicka in din historia och märk mailet #metoo. Du kan vara anonym. Hör av dig till oss på redaktion@omvarlden.se.

 

Maria Lundin Osvalds

Artikeln har uppdaterats med ny information om läget i branschen