Go to main navigation
Jemen Sjukhus krig

En far och hans dotter i väntområdet på ett sjukhus i Jemen.

Foto: Läkare utan gränser

Jemen på randen till avgrunden

Ett unikt amerikanskt presidentval och ett krig i Syrien har lämnat Jemen i medial skugga. Men bristen på mat riskerar nu att förvandla Jemen till en enorm humanitär katastrof. Barnen är de som drabbas värst.

Just nu pågår det svältkatastrofer i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Anledningen är utdragna väpnade konflikter, ekonomisk kollaps och klimatförändringar.

I Sydsudan råder just nu svält i delar av landet. Men mest utbredd är matbristen i Jemen. Totalt lider 1,4 miljoner barn i de fyra krisområdena av grav akut undernäring – ett tillstånd som är direkt livshotande. En tredjedel av dessa barn återfinns i det krigsdrabbade Jemen. Totalt lider nästan 2,2 miljoner jemenitiska barn av akut undernäring – vilket är tre gånger så många som år 2014.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot Houti-rebellerna, sedan de tagit kontroll över huvudstaden Sanaa och flera områden i norra Jemen. Militäralliansen har anklagats för att bomba civila mål, bland annat sjukhus och skolor.

Förutom alla döda och skadade har konflikten utlöst en humanitär katastrof i det sedan tidigare fattiga landet. Enligt FN har över 10 000 människor dödats i det två år långa kriget i Jemen. Av dessa är över 4 000 civila, varav 1 332 barn.