Go to main navigation
jemen-enkat2.jpg

"Här finns ingen säkerhet längre", "Vi måste dra runt på stan efter vatten", Invånarna i Saana är desperata.

Foto: Hussein Al-Yabari & Ali Zuhra

NYHET

Jemen: "Hoppas Gud straffar dem"

Kriget i Jemen har nu pågått i två år. Över 10 000 människor har dödats, två miljoner barn är akut undernärda och nyligen attackerades en flyktingbåt. OmVärlden frågade några på stan i Sanaa: Hur har du påverkats av kriget?

 

Saudiledd koalition vill att FN skyddar strategisk hamn

Det är de stridande parterna i Jemen-konflikten som har ansvar att skydda civila och ansvara för infrastrukten, ingen annan. 

Det sa företrädare för FN till nyhetsbyrån Reuters den 21 mars, med anledning av att den Saudiledda koalitionen begärt att FN ska skydda den strategiskt viktiga hamnen i Jemens fjärde största stad Hodeidah.

Det var den 17 mars som en båt med flyktingar attackerades utanför hamnen. Minst 42 personer dödades. Flyktingarna var på väg till Sudan när de, enligt vittnesmål från biståndsarbetare, attackerades av en helikopter.

Hodeidah-hamnen ligger intill Bab el-Mandeb (Tårarnas port" på arabiska), ett smalt sund från Adenviken i Indiska oceanen som leder in i Röda havet. Det är en viktig, strategisk transportled. Varje dag passerar uppskattningsvis fyra miljoner fat olja genom sundet på väg till Europa och USA, via Röda havet och vidare till Suez-kanalen och Medelhavet. 

Olja till Europa

Hamnen är avgörande för transport av olja – men också av livsmedel. Om inte Jemen får in mer livsmedel hotas landet av en svältkatastrof. Där spelar till exempel Hodeidah-hamnen en nyckelroll.

Men staden Hodeidah är även del av ett frontavsnitt där stridande parter drabbar samman.

Den Saudiledda koalitionen har stridit mot Houthirebellerna, som är allierade med Iran, sedan 2015. Hodeidah kontrolleras av rebellerna.

Houthi-rebellerna tog över Jemens huvudstad Saana, 2014, och tvingade Abd-Rabbu Mansour Hadi-regeringen, backad av Saudiarabien, att fly. Houthirebellerna kontrollerar nu majoriteten av de norra och västra delarna av Jemen.

Efter attacken mot flyktingbåten, i det strategiska sundet, föreslog den Saudiledda koalitionen att FN skulle övervaka hamnen.

Svält hotar miljoner

52 amerikanska kongressledamöter har skickat ett brev till USA:s utrikesminister Rex Tillerson där man vill att han trycker på för att hamnen öppnas för transport av förnödenheter. Företrädare för FN:s Livsmedelsprogram (WFP) säger till Reuters att svält kommer att drabba områden Taiz och Hodeidah vid Röda havet om inte humintär hjälp får komma fram.

– Sju miljoner jemeniter (av totalt 27 miljoner) vet inte varifrån deras nästa måltid ska komma och är allt närmare svält, säger Jamie McGoldrick, FN:s humanitära samordnae, till TT.

Ylva Bergman