Go to main navigation
charity.jpg

Charity Wayua är en av Kenyas unga välutbildade diaspora som valt att flytta hem efter studier i USA. Hon ser en trend i att allt fler vänder hemåt när jobben blir fler och bättre.

Foto: Jennie Lorentsson

nyhet

Kenyaner vänder hemåt – ser framtiden i landet

Kompetensflykt är en tung börda för ett land vars tillväxt hämmas av brist på kunskap. Men i Kenya anas tecken på en vändning. Den unga diasporan i vänder hemåt.

Söndagkväll i Nairobi. På LED-skyltarna lyser reklam för kreditkort och mobilbetalningar. Mot himlen avtecknar sig blänkande nya skyskrapor. Folk äter mackor på Subway och beställer taxi med Uber. Charity Wayua parkerar sin vita Golf på en parallellgata till Kenyatta Avenue.

Charity Wayua lämnade Kenya 2004 för att plugga biokemi i USA. Tio år senare doktorerade hon vid Purdue University och rekryterades till en tjänst som forskningschef på IBM:s nyöppnade utvecklingslabb i Nairobi.

– Frågan var inte om jag skulle stanna i USA utan var och hur jag kunde bidra till Kenya på bästa sätt, säger hon.

Trots att karriärmöjligheterna inte är desamma som i andra länder och arbetslösheten hög har stora delar av den kenyanska diasporan lystrat till president Uhuru Kenyattas vädjan, i ett tal 2013, att återvända, stoppa pågående ”brain-drain" och göra landet bättre. Som bete lovades både jobb och tullfri införsel av bilar.

– Det rör på sig. IBM och Mastercard har lagt sina Afrikakontor i Nairobi, det poppar upp mjukvarubolag över hela landet och det finns inte bara ett jobb att söka för den som vill flytta hem. Företagen vill rekrytera välutbildade studenter, säger Charity Wayua.

”Många som flyttar hem nu”

Kenya beskrivs som en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika, men det saknas inte problem. Vid sidan av korruption och outvecklad infrastruktur är just bristen på kompetens och kvalificerad personal ett av de största utvecklingshindren, särskilt för tjänstesektorn, skriver Världsbanken i en rapport om landets utveckling. En ”brain drain” bekräftas i nationella siffror som säger att det finns dubbelt så många kenyanska läkare verksamma utanför landet som inom.

– Många undrar varför man kommer tillbaka, jag har doktorerat och kan få jobb varsomhelst. Det fick jag många kommentarer om från den afrikanska diasporan, men det är många som flyttar hem nu, säger Charity Wayua.

För att vända utvecklingen har regeringen satsat mer pengar på utbildning på alla nivåer, men kvaliteten måste höjas och examensfusk stoppas. Särskilt på de högre tekniska utbildningarna, anser Kamal Bhattacharya, tidigare vice vd på IBM:s utvecklingscenter i Nairobi och därefter interimchef för den hajpade inkubatorn iHub.

 Kamal Bhattacharya.

”Folk borde se möjligheterna”

Sedan i mars är han chef för mobiloperatören Safaricoms nystartade inkubator – en organisation med syfte att främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Det var han som anställde Charity Wayua på IBM och även som inkubatorchef försöker han locka unga begåvningar och utländska startups till Nairobi.

– Kenya har ett av de bästa utbildningssystemen i Afrika, men regeringen förbiser entreprenörskap helt och hållet enligt min mening. Vi måste skapa en levande startup-scen med fler inkubatorer. De spelar roll för att locka utbildade kenyaner tillbaka till Kenya och är en möjlighet att få hit högteknisk kompetens, säger Kamal Bhattacharya.

Han är själv uppväxt i Tyskland, har bott på fyra kontinenter och beskriver Kenya som det mest välkomnande landet han bott i. Han är en entreprenörssjäl som brinner för att knyta både kompetens och kapital till Kenya – och retar sig på omvärldens syn på landet.

– Folk borde inte komma hit för att hjälpa till, de borde komma hit för att de ser möjligheter i marknaden.

Jennie Lorentsson