Go to main navigation
Skärmavbild 2017-03-14 kl. 20.04.32.png

Kidnappningen skedde i den konfliktdrabbade Kasai-provinsen.

Foto: Google Maps

Kidnappad svenska hittad död i Kongo-Kinshasa

Den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán som kidnappades i Kongo-Kinshasa tidigare i mars har hittats död, bekräftar Utrikesdepartementet idag. "FN och DRK måste utreda händelsen och ställa ansvariga till svars", skriver Stefan Löfven i ett pressmeddelande.  

Zaida Catalán kidnappades den 12 mars i Kasai-provinsen tillsammans med en amerikan och fyra kongoleser. En talesperson för den kongolesiska regeringen sade under tisdagen till Reuters att man hittat kropparna efter svenskan och amerikanen samt deras översättare.

Under natten mot onsdag kunde svenska utrikesdepartementet bekräfta att det var Zaida Catalán som återfunnits död. 

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett uttalande att Sverige är beredd att bistå FN och Kongo-Kinshasa i utredningen av händelserna. 

"Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats", skriver Stefan Löfven.

Zaida Catalán var expert på mänskliga rättigheter och genusbaserat våld och arbetade i en oberoende expertgrupp som skulle studera tillgången på vapen och krigsmateriel i Kongo-Kinshasa och rapporterade till FN:s säkerhetsråd.

Situationen i Kasairegionen, där kidnappningen skedde, har länge präglats av politisk instabilitet och våld. Väpnade grupper strider för självständighet och beväpnade kriminella utnyttjar laglösheten och frånvaron av lag och ordning.