Go to main navigation
Kvinna vid symaskin

Foto: Max Rangner/I am production

NYHET

Krävde högre löner i textilindustrin – häktades och avskedades

Polis i Bangladesh har häktat fackligt aktiva efter att de demonstrerat för höjd levnadslön för textilarbetare.

– Det som nu händer visar hur utvecklingen för arbetares rättigheter och för fackföreningsfrihet går bakåt, säger journalisten Moa Kärnstrand.

Den 12 december förra året strejkade textilarbetare i Ashulia-distriktet i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Arbetarna krävde en höjning av landets minimilön – som är en av de lägsta i världen – från 68 till 190 dollar i månaden.

Som svar på strejken blev över 1600 arbetare uppsagda. De två fabriker som påverkades av strejken har lämnat in brottsanmälningar mot 239 arbetare. Utöver detta har polisen häktat åtminstone 11 fackliga företrädare och arbetsrättsaktivister. Det rapporterar IF Metall och globala industrifacket IndustriAll Global Union. Industrifacket har skrivit brev till regeringen i Bangladesh för att protestera.

– Jag är djupt oroad över den behandling som arbetare och fackligt aktiva möter från polis och myndigheter när de utför sin fulla rätt att protestera mot arbetsvillkor och låga löner, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Förknippat med livsfara

Det har länge varit riskabelt att engagera sig fackligt i Bangladesh. År 2012 hittades aktivisten Aminul Islam brutalt mördad, med spår av tortyr på kroppen. Moa Kärnstrand, som tillsammans med Tobias Andersson Åkerblom, har granskat den globala textilindustrin i boken ”Modeslavar”, säger att utsattheten för fackligt engagerade i den bangladeshiska textilindustrin är ”enorm”. Hon har träffat många fackpersoner som blivit både hotade och misshandlade.

– Det finns även fall av dödligt våld. Textilindustrin generar så mycket pengar för Bangladesh, så det finns starka krafter bland de med makt som jobbar för att arbetarlönerna ska hållas nere. Man är rädd att klädföretagen ska flytta sin produktion till andra länder om det blir dyrare att tillverka, säger hon.

Utvecklingen går bakåt

Efter att kontors- och industribyggnaden Rana Plaza kollapsade i april 2013, och 1130 arbetare dog i vad som beskrivits som en av textilindustrins värsta katastrofer någonsin, fick världen delvis upp ögonen för problemen inom Bangladesh textilindustri. Fabriker gick bland annat med på att underställa sig ett system av fabriksinspektioner för att förebygga nya kollapser och katastrofer.

Sverige gick 2015 ihop med fackorganisationen ILO och klädjätten H&M och undertecknade ett samarbetsavtal med Bangladesh som gick ut på att stödja bildandet av fackföreningar och driva på för bättre arbetsförhållanden i landet. Sveriges bidrag till projektet var 45 miljoner kronor.

– Precis som i Sverige så måste också löntagare i Bangladesh ges möjlighet att organisera sig, förhandla, sluta avtal och flytta fram sina positioner utifrån sina villkor, sa statsminister Stefan Löfven vid det tillfället.

Moa Kärnstrand menar dock att utvecklingen i Bangladesh snarare går bakåt när det gäller fackliga rättigheter.

– Det som nu händer i Bangladesh visar hur utvecklingen för arbetares rättigheter och för fackfrihet går bakåt. I ljuset av detta är det svårt att se hur till exempel H&M ska lyckas med sin ambition att enligt svensk modell se till att arbetarna själva förhandlar upp sina löner med fabriksledningarna, säger hon.

Axel Kronholm