Go to main navigation
washingtonmarch.jpeg

Protesterna i Washington samlade tusentals fler än väntat.

Foto: Mattias Lundblad

NYHET

Kvinnomarsch mot Trump blev historisk

En historisk dag och kanske början på en ny politisk kamp för sociala rättigheter? Det hoppas många efter gårdagens massiva uppslutning kring Women´s March on Washington. OmVärlden var på plats.

WASHINGTON: Ett hav av rosa mössor brer ut sig så långt ögat kan nå över the Mall i centrala Washington och stämningen är på topp. Här är kvinnor i alla åldrar och hudfärger, hela familjer och även många män med rosa snippahattar.

 

Det är så mycket folk att vi blir fast i massorna fyra kvarter från rallyt, där kända artister hejar på massorna och feministikoner som Gloria Steinem uppmanar oss alla att lära känna varandra ”bestäm vad ni kommer att göra imorgon, dagen efter och dagen efter det så vi aldrig kommer att vända tillbaka”.

Kvinnomarschen började som ett inlägg på Facebook efter presidentvalet och har svällt till vad organisatörerna hoppas ska bli en pågående kampanj för kvinnliga och mänskliga rättigheter i ett polariserat Amerika.

Erin Gukowski och hennes son Owen är hittills inte imponerad över vad de sett av Trump. Foto: Mattias Lundblad.

Fler än vid presidentinstallationen

Dagens efter Donald Trumps installation som president i USA; samlades miljoner människor världen över för demonstrerar för kvinnor och minoriteters rättigheter. I Los Angeles var det cirka 750 000, i New York mellan 400- 600 000 och i Washington uppskattas antalet till en halv miljon.

– Jag är här för att solidaritet är viktigt, säger Dana Wayne från Baltimore.

 

 – Jag stödjer kvinnor i hela världen och tycker att vi ska ha rätt att göra som vi vill med våra kroppar, säger Lisa Spriggs, 43 i rosa tröja, mössa och jeans. Foto: Mattias Lundblad.

Aborträttigheter hotade

Vicepresidenten Mike Pence drog undan finansieringen av Planned Parenthood-klinikerna i Indiana redan under sin tid som guvernör där, och Lisa väntar sig inget annat nu. Hon jobbar som revisor i Maryland, där hon även är aktiv i organisationen M.O.B.B, Moms of Black Boys United.

– Jag har en svart son som är 18 år. Han är lång och kan lätt uppfattas som en farlig kille. Jag är orolig för hans rättigheter under den här administrationen, fortsätter hon.

På scen i Washington pratade, häcklade och diktade en lång radda av talare. Det var mammor, vars svarta söner blivit skjutna av polis, latinska invandrare, socialarbetare, lokala eldsjälar, muslimer, kristna och män som arbetar för kvinnors rättigheter, och en radda celebriteter. Skådespelaren Ashley Judd, som väckte jubel till när hon avbröt Michael Moore med att hon är feminist och sedan läste en dikt av19-årig Nina Donovan från Tennesse, där frasen ”I am a nasty woman" upprepades, vilket syftar vad Donald Trump kallade Hillary Clinton för under valkampanjen.

En "nasty woman". Skådespelaren Ashley Judd gjorde ett bejublat framträdande.
Foto: skärmdump C-span.

"This girl is on fire"

Alicia Keys fick publiken att skrika ”this girl is on fire”, och Madonna sa att revolutionen börjar här – en revolution av kärlek, och bad sedan Donald Trump att dra åt helvete, vilket fick tv-kanalen CNN att avbryta live sändningen.

Flera tidningar skriver att man måste gå tillbaka till medborgarrättsrörelsen, eller tiden kring Vietnamkriget för att hitta liknande uppslutning. Systermarscher gick också i London, Nairobi, Köpenhamn, Stockholm, Kapstaden, Tel Aviv, Lissabon, Buenos Aires, med mera.

 

Åkte till Kuba för abort

Femtionioåriga Caroline Quandt står i publiken i svart täckjacka och långt grått hår och minns hur hennes mamma fick åka till Kuba för att få en abort på slutet av 1950-talet.

– Hon åkte helt ensam, för att rädda sitt liv. Hon kunde inte ett ord spanska, säger Caroline.
Kvinnomarschen har fokuserat på klimatet, rättvisa för minoriteter och reproduktiva rättigheter. Abort blev lagligt i USA först 1973. Men många är rädda för att kvinnors rättigheter kan hotas med Trumps nya regering. USA har också en lång historia av att inskränka aborträttigheter för kvinnor i andra länder.

Samma år som abort blev lagligt i USA kom en bestämmelse (Helms-tillägget) som förbjöd amerikanskt bistånd att finansiera aborter i utvecklingsländer. Denna inskränkning förvärrades ytterligare under president Ronald Reagan 1984, då vad som kommit att benämnas global gag rule infördes. Det innebar att utländska organisationer som utför eller ens informerade om abort kan mista sitt amerikanska stöd.

– Jag förväntar mig att global gag rule kommer att återinföras under den kommande vecka”, säger Sneha Barot, som är policyhandläggare på Guttmacherinstitutet.

Vad konsekvenserna blir beror delvis på hur lagen skrivs och implementeras, berättar hon.

I somliga länder är de organisationer som utför abort de största som jobbar med reproduktiv hälsa. De distribuerar även preventivmedel till befolkningen. En tappad finansiering till sådana insatser kan beröva människor såväl tillgång till kondomer som HIV/AIDS-undervisning.

 

Många är frustrerade

Generellt sett finns en enorm, uppdämd frustration bland den liberala delen av befolkningen med den inkommande administrationen.

– Med tanke på Trumps bristande politiska bakgrund så hoppades jag att han i alla fall skulle omge sig med kvalificerade rådgivare”, säger Los Angeles-bon Erin Gukowski, 37.

– Hittills är jag inte imponerad, säger hon.

Hennes 13-årige son Owen, som ståtar med en Make America Kind T-shirt, har just kommit ut som homosexuell och känner sig osäker efter att ha hört några motdemonstranter längs vägen spy galla. Deras skylt löd ”Bög: fått AIDS än?”.

 

Tror på konstitutionen


Foto: Mattias Lundblad

Men inte alla ser lika mörkt på den nye presidenten. Restaurangägaren Roderick Cornish med rastaflätor och svart munkjacka chartrade en buss från New London i Connecticut för att transportera ned vänner och bekanta. Han har förtroende för konstitutionens kontrollmekanismer – även om det är bekymmersamt att republikanerna nu kontrollerar både kongressen och presidentämbetet. 

– Men jag tror på demokrati och nu är Trump vår president så jag står bakom honom och vill att vi ska fortsätta röra oss framåt som en nation, säger han.

 

"Början på en stor rörelse"

Uppslutningen kring kvinnomarschen var stor även på andra platser. I Boston marscherade tiotusentals. Populära senator Elizabeth Warren var en av talarna:

– Vi kan gnälla. Vi kan klaga. Eller så kan vi kämpa emot, uppmanade hon deltagarna.

Även Los Angeles, New York och många andra amerikanska städer förvandlades till ett hav av rosa.

I Miami demonstrerade också tusentals.

 

 

USA:s styrka är mångfalden

– Det var ett starkt budskap av solidaritet idag som gick rakt igenom ålder, sexuell läggning, kön och identitet. För reproduktiva rättigheter, för funktionsnedsatta, miljön, och invandrare, och att det inte går att separera dessa frågor. I dag såg vi att människor håller samman, oavsett Trumps retorik. Budskapet var att det inte finns någon återvändo, vi kommer fortsätta framåt. Allas rättigheter ska säkerställas. Rättvisa kommer att segra över rädslan.  Det här var början på en väldigt stor rörelse för sociala rättigheter. USA:s styrka är mångfalden, och det syntes här idag, säger Christina Zampas, jurist som arbetare med mänskliga rättigheter, med fokus på kvinnors globala reproduktiva rättigheter.Women´s March on Washington blev en mycket större händelse än vad arrangörerna kunde vänta sig. Många tidningar och medier sände live hela dagen.

Men alla var inte lika entusiastiska, Fox News ifrågasatte sifforna och kommenterade att det är många som inte vill acceptera faktum det att Trump har vunnit. 

Tidningen Hollywood Reporter kallade däremot marscherna ett historiskt event.

Men inte alla kvinnor kände sig delaktiga, abort-motståndare var några av dem.

 

Hanna Sistek /Ylva Bergman

Övriga foton: Christina Zampas