Go to main navigation
Nigeria-bokoharam.jpg

Foto: Foto: Läkare utan gränser

NYHET

Läkare utan gränser: ”Vi är i chock”

Attacken på flyktinglägret i nordöstra Nigeria riskerar att rasera möjligheterna för humanitärt tillträde till ett av Afrikas värsta katastrofområden. Det befarar hjälporganisationer på plats där 52 människor har bekräftats döda och över 120 skadade efter tisdagens bombning av ett flyktingläger i Rann.

I nordöstra Nigeria väntas dödstalen stiga under onsdagen i takt med att läget klarnar. Under onsdagen kommer evakueringen av skadade att fortsätta med hjälp från den nigerianska militären. Peter Lundberg, FN:s biträdande humanitära samordnare för Nigeria, säger till OmVärlden att han fått löfte om att militären ska skicka en större helikopter.
– Vi från FN kan bara evakuera ett fåtal, max åtta personer per helikopter, medan militären har större kapacitet. De försökte få iväg helikoptern redan i går men den fick tekniska problem, säger han.

Internationella röda korset och Läkare utan gränser fanns på plats i flyktinglägret när det attackerades av ett stridsplan, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare för MSF, berättar att den främsta prioriteringen just nu är att ordna adekvat vård åt de skadade.

– Våra team i Kamerun och Niger på andra sidan gränsen är satta i extra beredskap och vi har ökat resurserna för att ta emot de skadade, säger han.

Kräver ytterligare förklaring

Det var vid nio-tiden på tisdagsmorgonen som ett stridsflyg från den nigerianska armén attackerade flyktinglägret i Rann, nära gränsen till Kamerun. Attacken ska ha varit ett misstag och berott på felaktiga koordinater. Nigerias president Buhari beskrev i en kommuniké på tisdagskvällen det inträffade som ett "beklagligt operationellt misstag”.

Pieter-Jan van Eggermont säger att det krävs mer förklaring än så.

 – Det är förstås positivt att militären tar på sig detta. När sjukvårdsinrättningar och civila mål attackeras i andra konflikter är det sällsynt att någon part tar på sig det. Samtidigt minskas ju inte vår chock och upprördhet av att det ska ha rört sig om ett misstag. Det här var ett flyktingläger som kontrollerades av samma militär som utförde attacken. Det är väldigt allvarligt. Det räcker inte att avfärda det som ett misstag, utan det måste till en mer utförlig analys över hur detta överhuvudtaget kunde hända.

Osäkerheten och konflikten i nordöstra Nigeria har skapat en av Afrikas största humanitära kriser, med uppemot två miljoner människor på flykt och fem miljoner som riskerar svält. För organisationer som Internationella röda korset och Läkare utan gränser har striderna mellan Boko Haram och den nigerianska militären kraftigt begränsat möjligheterna att nå fram med humanitär hjälp.

– Säkerheten har länge varit den största tröskeln för humanitärt tillträde här, så att något sånt här händer nu är verkligen det sämsta möjliga scenariot i ett redan ansträngt läge. Den här attacken raserar fullständigt alla förhoppningar om att säkerhetsläget skulle kunna stabiliseras och ge oss bättre tillträde. Vi får förstås se hur det utvecklar sig, men vi är rädda för att det här kommer att få väldigt allvarliga konsekvenser för lokalbefolkningen som är extremt drabbad av våldet från alla sidor, säger han.

Civila i skottlinjen

Sedan i höstas har den nigerianska militären rapporterat stora framgångar i striderna mot Boko Haram. I december sa president Buhari att man besegrat terrorgruppen i deras fäste i Sambisa-skogen. Henrik Angerbrandt, som forskar på konflikten i Nigeria vid Stockholms universitet, säger att tisdagens flygattack väcker frågor om huruvida kriget verkligen är vunnet.

– Om Boko Haram nu är besegrade är det förvånande att militären flygbombar. Det vittnar om att president Buhari kan ha överdrivit landets framgångar mot terrorgruppen, säger han.

Det är inte första gången som civila drabbas i militärens operationer mot Boko Haram, men sättet man hanterat det inträffade på vittnar om en ny inställning från staten.

– Militären har tidigare dödat civila när de i jakt på Boko Haram gått in i städer och behandlat alla invånare som potentiella terrorister. På så vis är det tyvärr inget nytt att civila drabbas såhär. Det som är nytt är att man snabbt erkänner sitt fel och bidrar med hjälp i stället för att försöka tysta ner det. En förklaring till det är nog den internationella närvaron från olika organisationer och att information kan komma ut snabbare, säger Henrik Angerbrandt.

Michael Jonsson, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstituts Afrikaprogram, säger att den här sortens misstag tyvärr inte är ovanliga i konflikter.

– Den nigerianska militären är ständigt rädd för att Boko Haram ska samla många stridande och göra en räd mot en av deras posteringar i området. De har inte möjlighet att skydda alla sina posteringar mot ett sådant större anfall och är då beroende av understöd från luften. Den troligaste förklaringen här är att man misstagit det här lägret för en ansamling av stridande från Boko Haram som planerat en attack. Det kan låta som en osannolik förklaring, man borde förstås kunna se att det här rör sig om ett flyktingläger och inget annat, men vi har sett att den sortens misstag begås förr, både i Nigeria och i andra konflikter. Det sagt tyder denna tragedi på både undermåliga underrättelser och bristfällig förmåga att identifiera mål från luften, vilket skapar stora risker för civila i området, säger han.

Inte första gången

För Läkare utan gränser är det inte första gången som något liknande händer. I oktober 2015 bombades deras traumasjukhus i Kunduz, Afghanistan, av amerikanskt flygvapen och 42 personer dödades. 

– Vi är i chock. Det här är en fruktansvärd incident som förvärrar läget i den här regionen och vi är rädda att den kommer att leda till ytterligare begränsningar för humanitärt tillträde, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Inga av de svenskar som arbetar för Läkare utan gränser i Nigeria befann sig i Rann under attacken.

 Axel Kronholm