Go to main navigation
shutterstock_622775780.jpg

Den 7 maj hålls en ny valomgång mellan Le Pen och Macron. År 2002 lyckades Marine Le Pens pappa, Jean-Marie Le Pen, ta sig till den andra valomgången där han förlorade mot Jacques Chirac.

Foto: Guillaume Destombes / Shutterstock.com

NYHET

Så skiljer sig Le Pen och Macron i biståndspolitiken

Frankrike är en av EU:s viktigaste och största biståndsgivare. Vem som går segrande ur presidentvalet får stor betydelse för både franskt och europeiskt utvecklingssamarbete.

Bistånd blir sällan någon het fråga i valrörelser. Inte heller i det franska presidentvalet har framtiden för franskt bistånd fått någon större uppmärksamhet. De utspel som kandidaterna gjort visar dock på två väldigt olika syner på vad som kan räknas som bistånd.

Nationella frontens kandidat, Marine Le Pen, har sagt att hon vill fokusera Frankrikes bistånd till Afrika och satsa på utbildning, jordbruk men också säkerhet och försvar. Enligt Raphaëlle Faure, forskare vid tankesmedjan Overseas Development Institute, definierar Le Pen bistånd i bredare termer än vad som är överenskommet inom OECD.

– Vi kan anta att hon är villig att också inkludera satsningar på försvar och säkerhet i biståndsbudgeten, trots att det inte räknas som officiellt utvecklingsbistånd. När hon talar om att satsa 0,7 procent av Frankrikes bruttonationalinkomst på bistånd innefattar det alltså också satsningar som DAC inte hade klassat som officiellt bistånd, säger Faure.

Emmanuel Macron, mittenkandidaten utan parti som nu gått vidare till en andra valomgång mot Marine Le Pen, har en mer traditionell biståndssyn.

– Han vill att bistånd ska ges primärt till de fattigaste länderna och de mest fattiga och sårbara människorna, oberoende om det har någon koppling till frågan om migration och flyktingströmmar till Europa, säger Raphaëlle Faure.

Det finns spekulationer om att Macron skulle kunna komma att tillsätta Jean-Michel Severino, tidigare chef för Frankrikes biståndsmyndighet AFD, som minister för internationellt utvecklingssamarbete. Severino agerade nyligen biståndspolitisk talesperson åt Macron på ett valmöte på Paris Institute of Political Studies.

Sammantaget antas många i biståndsbranschen föredra Macron framför Le Pen. Macrons positiva inställning till EU talar för en fortsatt stark fransk roll i utformandet av det gemensamma europeiska biståndet, medan Le Pens EU-skepticism skulle kunna få långtgående konsekvenser för EU-samarbetet och EU som utvecklingsaktör.

Axel Kronholm