Go to main navigation
brotherhood_epi.jpg

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent

Malaysias motorcykelgäng håller vägarna i skick

När staten inte fixade vägunderhållet bestämde sig några av Kuala Lumpurs motorcykelknuttar för att ta saken i egna händer. Följ med på en av deras nattliga räder i 360-video!

Filmmakaren och motorcykelentusiasten Lando Zawawi grundade MC-gänget Brotherhood in Malaysia med syftet att ta kampen för säkrare trafik i landet. Initiativet föddes ur en tragedi, då en av hans vänner gick bort i en dödsolycka som inträffade på grund av ett hål i vägen. Så Zawawi bestämde sig för att ta de malaysiska vägarnas underhåll i egna händer: tillsammans med sitt MC-gäng gav han sig ut på vägarna för att laga hål, flytta bort gamla däck och måla farthinder så att de blev synligare.

I dag, tio år senare, kämpar han fortfarande så gott som varje helg, ibland också flera kvällar i veckan, då han är ute och asfalterar.

– Vår grupp växt enormt, folk gillar det vi gör, och vi kan sätta press på regeringen, säger han.

Zawawi berättar att han fått stöd av vissa inom staten, medan andra motarbetar honom och brukar hota honom med fängelse och böter om han inte slutar. Han tror själv det beror på att de tycker att det ser illa ut för staten, att de själva inte klarar av underhållet ordentligt.

– Men jag har hållit på med det här i tio år, och jag vill sluta. Det tar extremt mycket av mina resurser, av min tid och kraft. Det här är inte mitt jobb, jag har en familj att ta hand om. När vi träffas har han precis sålt en av sina motorcyklar för att finansiera mer asfalt till vägarna.

Följ med Lando och några ur Brotherhood ut på de malaysiska vägarna. Kolla i 360, stoppa i hörlurarna och se dig omkring!