Go to main navigation
election 2018 in Mexico - the president candidates

Foto: Tova Jertfelt

nyhet

De vill bli Mexikos nästa president

Om ett år är det presidentval i Mexiko. Vilka politiker är aktuella för posten? OmVärlden listar de som kandiderar. Och hur är egentligen landets politiska system uppbyggt?


Andrés Manuel Lopez Obrador

Andrés Manuel Lopez Obrador. Foto: Eneas de Troya.

Ålder: 67.
Andrés Manuel Lopez Obrador representerar Regeneración Nacional (Morena). Partiet registrerades först år 2014 men fick stora framgångar i Mexikos halvtidsval. López Obrador har redan ställt upp i presidentvalet två gånger. Då som kandidat för Partido Revolucionario Institucional (PRI).


 

Miguel Angel Osorio Chong

Miguel Angel Osorio Chong. Foto: Daniel Cima.

Ålder: 53.
Osorio Chong är Mexikos nuvarande inrikesminister. Han är även före detta guvernör för delstaten Hildago och tillhör det idag styrande partiet PRI. Han har även en betydande roll i kampen mot den organiserade brottsligheten i Mexiko.


 

Margarita Zavala

Margarita Zavala. Foto: SNDIF.

Ålder: 51.
Margarita Zavala representerar det mer konservativa Partido Acción Nacional (PAN). Hon är hustru till före detta presidenten Felipe Calderon, som vann presidentvalet 2006 för PAN.


 

Miguel Ángel Mancera Espinosa

Miguel Ángel Mancera Espinosa. Foto:ProtoplasmaKid WikimediaCommons.

Ålder: 61.
Mexico Citys nuvarande borgmästare är även aktuell som presidentkandidat. Mancera Espinosa representerar Partido de la Revolución Democrática Revolution (PRD). Mexico News Daily skriver även att opinionsrapporter publicerade i början av juli visar att Mancera Espinos även är favorit att representera den politiska koalitionen Frente Amplio Democrático (FAD).


 

María de Jesús Patricio Martínez

María de Jesús Patricio Martínez. Foto: Violeta Schmidt.

Ålder: 53.
Tillhör folkgruppen Nahuatl. Är av Mexikos nationella urfolksrörelse CNI och Zapatiströrelsen utsedd som deras officiella presidentkandidat. Läs reportaget om henne här.


 

Fakta om det politiska systemet i Mexiko:

Mexikos förenta stater är en federal konstitutionell republik. Landets nuvarande konstitution är från 1917. I enlighet med konstitutionen sitter varje president i sex år och kan därefter inte bli omvald för nästkommande period. Hen är stats- och regeringschef samt överbefälhavare.

Landets lagstiftande federala kropp är kongressen. Här finns den så kallade deputeradekammaren med 500 ledamöter och senaten med 128 senatorer. De väljs av Mexikos högsta domstol och innehar sitt ämbete i tre respektive sex år. Ledamöterna kan väljas om tre gånger medan senatorerna endast kan bli omvalda en gång.

I högsta domstolen sitter elva ministrar under var sin ämbetsperiod på 15 år. Ministrarna väljs från senaten men nomineringen sker av presidenten.

Mexiko består av 32 delstater, vilka är indelade i totalt 2 444 kommuner. Delstaterna styrs av varsin för sex år folkvald guvernör. Delstaterna är till stor del självstyrande.

De fyra största politiska partierna är Partido Revolucionario Institucional (PRI), Partido de la Revolución Democrática Revolution (PRD), Partido Acción Nacional (PAN) och Regeneración Nacional (Morena). PRI har med undantag för 2000-2012 haft makten sedan partiets grundades 1929.

Financial Times rapporterar om att PAN och det mer vänsterinriktade Partido de la Revolución Democrática Revolution (PRD) bildar en politisk koalition – Frente Amplio Democrático (FAD). Målet är att bromsa PRI:s framfart. Men även det nya populära partiet Regeneración Nacional (Morena).


 

Maria Lundin Osvalds