Go to main navigation
Zimbabwe Political Turmoil

Armén patrullerar gatorna i Harare. AP/TT NYHETSBYRÅN

Foto: AP Photo

NYHET

Militärkupp i Zimbabwe skapar oro för framtiden

Militären har tagit makten i Zimabawe och satt presidenten Mugabe med familj i husarrest. Nu bävar landet för en osäker framtid med våld, bristande tillgång till medicin och en fallande ekonomi.

En 37-årig era verkar vara över. Militär tog tidigt på onsdagsmorgonen över i Zimbabwe och i den statliga tv-kanalen i Zimbabwe meddelade en talesperson för militären att president Robert Mugabe och hans familj är gripna men oskadda och i säkerhet. Enligt militären är det inte frågan om en statskupp utan ett sätt att säkra den politiska, sociala och ekonomiska situationen som de menar håller på att gå över styr i landet. Militären säger sig vilja rensa ut ”kriminella element” kring presidenten och så snart det är gjort ska de återgå till sina normala uppdrag.

Men många röster har rests under onsdagen mot den beskrivningen. ”Det är en kupp allt igenom, utom till namnet” skriver till exempel den pan-afrikanska oberoende sajten ”African Argument".

En anonym källa med stor insyn i det politiska spelet i Zimbabwe säger till OmVärlden att militären vill få Mugabe att lämna ifrån sig makten frivilligt. Det är därför de inte vill kalla det för en kupp ännu.

– Om Mugabe vägrar att lämna ifrån sig sin och hustruns makt är det de facto en statskupp. Något som är olagligt i Zimbabwe, säger den anonyma källan.

Vicepresidenten kan ta över

Utvecklingen i Zimbabwe har varit dramatisk den senaste tiden. Robert Mugabes hustru Grace Mugabe, som är illa omtyckt men gått i främsta ledet för att ta över makten i Zimbabwe efter sin make, har funnits i epicentrum för den. Robert Mugabe avsatte tidigare i veckan vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, eller ”Krokodilen” som han också kallas, efter att han på ett politiskt möte hyllats och Grace Mugabe buats ut. Mnangagwa fruktade då för sitt liv och flydde utomlands. Enligt ännu obekräftade uppgifter ska han nu i en slags övergångsprocess ta över efter Mugabe med hjälp av militären.

Mnangagwa har varit Mugabes närmaste rådgivare sedan 1977 och haft olika ministerposter sedan självständigheten. Han utsågs till vicepresident efter valet 2013. Striden står mellan två falanger inom regeringspartiet Zanu-PF och den utspelar sig mellan olika generationer: de som slogs för Zimbabwes självständighet och en yngre generation som leds av Grace Mugabe. Hon vill ha bort de gamla befrielsekrigarna. 

– Militären vill inte att Grace Mugabe ska ta över makten. Det fanns en exitstrategi för paret Mugabe, men när vicepresidenten avsattes i veckan var militären tvungen att snabbspola utvecklingen och agera, säger den anonyma källan med insyn i Zimbabwes politik till OmVärlden. 

OmVärlden har tidigare skrivit om hur den äldre generationen svikit den yngre, och 2016 spred sig protester efter att omfattande korruption avslöjats som bidragit till landets ekonomiska kollaps. Då konstaterades att 15 miljarder i diamantintäkter bara försvunnit.

Läs mer om hur de protesterande drabbades.

Oroligt för demokratins framtid

Louise Lindfors, generalsekreterare på Afrikagrupperna, befinner sig på en konferens i Johannesburg med 29 partnerorganisationer från södra Afrika, varav några från Zimbabwe. Deltagarna är mycket oroliga för vad som händer. Bland annat fick en av dem veta att det varit skottlossning under natten i hennes bostadskvarter i en förort till Harare. När OmVärlden pratar med Louise Lindfors säger hon att det är en mycket oroväckande situation för den demokratiska utvecklingen i Zimbabwe. Parlamentsval var planerade till juni 2018.

– Många är rädda för att våldet ska eskalera. Civilsamhällesorganisationerna i Zimbabwe är extremt utsatta. De har arbetat hårt för att det ska gå att genomföra val nästa år. Det som nu sker är en alarmerande situation för valprocessen, säger hon och fortsätter:

–  Zimbabwe är ett importberoende land. Om det är början på ett militärstyre vi ser kan det få svåra konsekvenser för en redan hårt utsatt befolkning som levt i en lång finansiell kris. Till exempel kostar ett bröd idag 30 kronor och ett paket smör 100 kronor. Men det som är ännu värre är att tillgången till mediciner minskar drastiskt. Inom tre dygn kan medicin- och sjukvårdsförråden vara tömda och då får sjukhusen stänga. Det är en svår situation för en redan hårt ansträngd civilbefolkning, säger Louise Lindfors.  

Val kan vänta – om ekonomin blir bättre

Monica Cheru-Mpambawashe, är senior journalist oc säger att det stora problemet i landet inte är om det kan hållas val eller inte utan den ekonomiska situationen.

– Om ekonomin kan förbättras genom att en övergångsregering kan presentera trovärdiga planer för förbättringar av ekonomin,och få resultat på kort till mellankort sikt, så tror jag att folk är redo att vänta lite med valet, säger hon.

Under torsdagsförmiddagen kommer uppgifter om politiskt dödläge i Zimbabwe. Robert Mugabe, som fortsatt befinner sig i husarrest, vägrar delta i medlingssamtal med militären. Organisationen för utveckling i södra Afrika, SADC, ska hålla ett extrainkallat möte i Botswanas huvudstad Gaborone klockan 14 svensk tid med anledning av krisen i Zimbabwe. Det är Sydafrikas president Jacob Zuma, ordförande för SADC, som har kallat till mötet med utrikesministrarna från Angola, Zambia och Tanzania, Sydafrikanska.

Monica Cheru-Mpambawashe säger till Omvärlden att det nu kommer starka signaler om att Zimbabwes folk motsätter sig att SADC ska lägga sig i.

– Folk är rädda för en militär intervention från SADC som stödjer Mugabe. Människor uppmanar nu varandra till demonstrationer för att SADC ska hålla sig borta. De ska lyssna på majoriteten av Zimbabwes folk och inte en enda man, Robert Mugabe, menar Monica Cheru-Mpambawashe.

Läs mer om hur rikedomar försvinner ur landet.

Anna Knöfel Magnusson