Go to main navigation
army potala.jpg

Kinesisk militär marscherar framför Potalapalatset i Lhasa.

Foto: Freetibet.org

Misstänkt spion sprider rädsla bland tibetaner

En man i 50-årsåldern är misstänkt för att ha spionerat på personer i den svenska Tibet-diasporan. Mannen hade kontakter i Sveriges riksdag och även i närliggande länder. 

En svensk medborgare av tibetanskt ursprung greps den 26 februari efter att Säpo spanat på honom i över 18 månader. Mannen misstänks för att ha spionerat på andra tibetaner och skickat informationen till Kina – själv nekar han till anklagelserna.

OmVärlden har tittat närmare på fallet och kan se att den misstänkte spionen också har haft kontakter med exiltibetaner i andra skandinaviska länder. Han har både träffat och haft kontakt med personer som har insyn i Tibet-diasporan utanför Sverige.

Kontakt på Facebook

Den misstänkte spionen hade även kontakt med en person i Sveriges riksdag via sociala medier. Riksdagsledamoten är engagerad i Tibet-frågan och vän med den misstänkte spionen på Facebook.

– Jag vill inte uttala mig om honom. Det här visar hur farligt det är att bli vänner [i sociala medier] med personer vi tror är okej, säger riksdagsledamoten.

Flera svenska exiltibetaner som kände den misstänkte spionen beskriver honom som en asocial person, men som ändå deltog vid alla evenemang och fester som arrangerades av tibetaner i Sverige. Oron efter gripandet har gjort att flera exiltibetaner valt att inte delta i demonstrationer eller möten. 

– Alla har blivit väldigt försiktiga och har tappat lite av den hoppfulla andan vi har inför framtiden. Vi är oroliga för våra släktingar i Tibet, säger en svensk exiltibetan som vill vara anonym.

Rädsla för hot

Flera svenska exiltibetaner är rädda att den misstänkte spionen ska ha spridit uppgifter till kinesiska myndigheter om deras familjer som är kvar i Tibet. Deras familjer och släktingar kan utnyttjas för att tysta svenska Kina-kritiker genom utpressning och hot.

Nyheten om den svenska spionen har spridits utanför Sveriges gränser via tibetanska nyhetsnätverk. Franska exil-tibetaner som OmVärlden har pratat med uppger att nyheten om den svenska spionen påverkar hela den europeiska Tibet-diasporan negativt.

Sedan president Xi Jinpings tillträde i november 2012 har den kinesiska regeringen slagit ner hårdare mot minoritetsgrupper och civilrättsorganisationer. Utrymmet för kritik har blivit mindre och Kina använder både mutor och hot för att tysta oppositionella.

– Det här är Kina som försöker sprida sin världsbild och bilden av ett felfritt land och det har ökat sedan Jinping tillträdde, säger Jojje Olsson, journalist och författare.

Jojje Olsson har skrivit flera böcker om Kina och hans rapportering har gjort att han själv är svartlistad och inte får komma tillbaka. Han fortsätter: 

– Om man ska spionera på den tibetanska miljön, så vänder man sig till tibetaner. Man vet inte vad som kommer vara störst incitament, så man använder både morot och piska för att rekrytera dem som spioner.

Inte första gången

Det är inte första gången en spion har gripits i Sverige för att ha spionerat åt Kina. 2010 dömdes en svensk medborgare av uiguriskt ursprung till fängelse i ett år och fyra månader för spionage. Mannen hade under flera år samlat in uppgifter om uigurer – den muslimska minoritetsgruppen i Kina – på uppdrag av den kinesiska underrättelsetjänsten.

I det pågående fallet är ytterligare en person är misstänkt för medhjälp till olovlig underrättelseverksamhet. Det finns väldigt lite information om det den personen och försvarsadvokaten har totalt yppandeförbud. Vi vet dock att personen inte är frihetsberövad. 

– Det tyder på att det rör sig om en utländsk diplomat, vilket var fallet 2010. Varför skulle hans fall annars behandlas med en så pass hög sekretess? säger Jojje Olsson.

Björn Widmark