Go to main navigation
Borneo: Hennes ”spioner” stoppade avverkningen

Ibu Hamisah, den första kvinnliga byledaren på västra Borneo, tror att byborna känner sig trygga med henne för att hon är kvinna och mamma.

Foto: Carolyn Beeler / PRI

Nätverk av kvinnor stoppade illegal avverkning

Illegal avverkning bedöms vara det största hotet mot Borneos miljö. Men västra Borneos första kvinnliga byledare lyckades stoppa motorsågarna med hjälp av ”spioner”.

Nästan en fjärdedel av Indonesiens skogsareal har avverkats de senaste 25 åren. Den främsta anledningen är att ge plats för palmplantage som producerar palmolja och pappersmassa. 

Mycket av landets avverkning är fullt laglig, även om förbränningen av regnskogen – som sker för att ge plats åt odlingsmark – har gjort Indonesien till världens åttonde största producent av växthusgaser. 

Den stora efterfrågan på trä och odlingsmark har gjort illegal avverkning till en inkomstkälla för många fattiga. Men det leder till problem med erosion och översvämningar, som i sin tur förstör viktig odlingsmark.

Första kvinnliga byledaren

Ibu Hamisah, känd som västra Borneos första kvinnliga byledare, insåg att de illegala avverkningarna var ett hot mot byns överlevnad.

– Det har lett till att vi saknar många av kullarna runt byn med träd som absorberar regnvattnet. Det gjorde att vi drabbades av stora översvämningar varje år, säger Ibu Hamisah till Public Radio International (PRI). 

Hamisah bestämde sig för att ta hjälp av byns kvinnor för att pröva ett nytt sätt att stoppa skogsavverkningen. Hon rekryterade ett nätverk av butiksägare och lantbrukare som spanade efter skogshuggare när de körde genom byn.

Om ”spionerna” – som hon kallade dem – såg en misstänkt skogshuggare skulle de höra av sig till ännu en ”spion” längre fram längs vägen som skulle stoppa personen. Ridwan, en av personerna som skulle stoppa misstänkta, berättar om ett exempel då de försökte övertala en av dem att vända om.

– Skogshuggaren var rasande och sa att han inte skulle sälja träet, utan bara bygga sig själv ett hus. Han argumenterade länge innan han stack, säger Ridwan.

Bara runt hennes lilla by, Sidorejo i Sedehan Jaya-distriktet, har Hamisahs spionnätverk hittills stoppat sex illegala skogshuggare. Ridwan säger att skogshuggarna har slutat komma till deras by och att det är tack vare Hamisahs ledarskap.

"Kanske för att jag är kvinna"

Det har aldrig tidigare funnits en kvinnlig byledare i området innan Hamisah blev vald. Men hon var omtyckt av folket efter att ha arbetat som sjukvårdare vid en lokal klinik som hjälpte människor som insjuknat i tuberkulos. 

– Kanske är det för att jag är en kvinna och mamma som många människor kände sig trygga med att komma till mig med sina problem. Jag lyssnade och försökte bidra med lösningar, så till slut sa många till mig att jag borde bli ledare, säger Ibu Hamisah till PRI.

Även kliniken blev ett argument för skogshuggarna att sluta med den illegala avverkningen. Kliniken gav rabatter till de som slutat eller minskat att hugga ner skog illegalt. 

Utöver att stoppa den illegala avverkningen i byn så håller Ibu Hamisah även utbildningar i organiskt odlande och sjukvård. Hon har dessutom övertalat den indonesiska regeringen att skänka traktorer till byn.

– Och det handlar inte bara om mig. Alla kvinnorna här omkring känner sig som vinnare efter att vi stoppade den illegala avverkningen, säger Ibu Hamisah till PRI. 

Björn Widmark