Go to main navigation
Barnvagnsmarschen-2014-sthlm.jpg

Bild från barnvagnsmarschen i Stockholm 2014.

Foto: RFSU

nyhet

Nazister störde barnvagnsmarsch i Umeå

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen manifesterade mot RFSU:s barnvagnsmarsch i Umeå.

– De sa inte så mycket, de stod mest där och såg arga ut, sa Viktoria Kassman Eriksson, ordförande i RFSU Umeå till SVT.

I helgen hölls RFSU:s barnvagnsmarsch för att uppmärksamma mödradödlighet och för bättre kvinnohälsa. Vid samlingen på Renmarkstorget i Umeå dök ett gäng nazister upp från Nordiska motståndsrörelsen.

– De sa inte så mycket, de stod mest där och såg arga ut. Men de behöver inte säga så mycket heller, de räcker med att de är där. Vi förstår deras budskap, de vill inte att vi ska vara här, sa Viktoria Kassman Eriksson, ordförande i RFSU Umeå till SVT Västebotten.

– Vi hade kunnat vänta oss att detta skulle ske. De är nazister och vi är feminister, men det är konstigt att de får står kvar, sa hon till Västerbottens-Kuriren.

Polisen tillkallade förstärkning och barnvagnsmarschen kunde hållas utan att någon blev attackerad av nazisterna. Viktoria Kassman Eriksson var ändå nöjd med arrangemanget.

– Det kändes jättelyckat och gick faktiskt bra till slut. Vi var omkring 150 personer vid manifestationen på torget och när vi sedan gick marschen var vi många många fler. Vi fick poliseskort under hela marschen och det var härligt att se att så många som var frustrerade och arga slöt upp för att sätta ner foten, sa hon till SVT Västerbotten.

Nordiska motståndsrörelsen förnekade på sin hemsida att manifestationen var riktad mot barnvagnsmarschen. I stället skulle det ha varit en frontfigur i organisationen som efter ett avtjänat fängelsestraff i Umeå tog initiativ till aktionen.

Mikael Färnbo