Go to main navigation
Netanyahu Israel

Den tyska utrikesministern säger att hotet inte kommer påverka relationen med Israel.

Foto: Cherie Cullen

Netanyahus ultimatum till tyska ministern

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotar med att ställa in möte med Tysklands utrikesminister om han träffar grupper som arbetar med mänskliga rättigheter.

Den tyska utrikesministern Sigmar Gabriel är på besök i Israel för att diskutera lösningar på konflikten mellan Israel och Palestina. Under tisdagen ska ministern träffa representater ur civilsamhälletm, bland andra den israeliske människorättsorganisationen B’Tselem, som arbetar med att informera om och dokumentera övergrepp mot mänskliga rättighter på den ockuperade Västbanken, och Breaking the Silence som samlar in vittnesmål från israeliska veteraner.

Under måndagen hotade Netanyahu att bojkotta den tyska utrikesministern. Träffa människorättsorganisationer eller träffa mig, men inte bägge två. Det var Netanyahus budskap till den tyska utrikesministern, uppger en israelisk källa till Reuters.

– Det är precis så här som regeringen sätter press på kritiker. Jag är israel och jag kan säga att jag älskar mitt land, men när de sätter oss utanför samhället så här, det är väldigt farligt, säger Ran Goldstein, VD för Physicians for Human Rights, Israel, på besök i Sverige.

Enligt AP så fick den tyska utrikesministern Sigmar Gabriel uppgifterna via israeliska medier och uppger under tisdagen att det skulle vara ”beklagligt” om mötet ställs in, men att det samtidigt inte skulle innebära en katastrof och eller förändra relationen till Israel.

– Du kan inte få en rättvis och övergripande bild av något land om du bara träffas i regeringens lokaler, säger Sigmar Gabriel till tyska ZDF.

Björn Widmark