Go to main navigation
Anna-Sjoblom-Etiopien.jpg

Under våren har Läkare utan gränser tagit emot tio gånger fler akut undernärda barn än under samma period förra året. Dödstalen är "skrämmande höga" berättar Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare som nyligen kommit hem från området.

Foto: Privat

nyhet

Nödlarm: Dramatisk ökning av undernärda barn i Etiopien

Läkare utan gränser slår nu larm om en akut humanitär nödsituation i östra Etiopien. Dödstalen är ”skrämmande höga” berättar Anna Sjöblom medicinsk humanitär rådgivare som nyligen kommit hem från området.

Torka är inget nytt för befolkningen i Doolo nära Etiopiens gräns till Somalia. Folket har lärt sig att anpassa sig till situationen tills nästa regn kommer. Men efter två misslyckade regnperioder på raken är krisen ett faktum: djuren har dött och människor har tvingats överge sin nomadiska livsstil för att söka skydd i informella läger, utan tillräckligt med mat och rent vatten för att överleva.

Under våren och försommaren har den akuta undernäringen nått nivåer man inte sett på över tio år. Redan i mars var svenska Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare för Läkare utan gränser, på plats i Doolo för att arbeta som sjuksköterska på ett av sjukhusen, rekrytera personal och förbereda en utvidgning av verksamheten för att försöka hantera situationen.

– De allra flesta barn vi fick in var under fem år gamla. Nästan alla har någon form av infektion, diarré eller luftvägsinfektioner. Ibland är de för svaga för att alls kunna äta eller dricka, då får man ge dem speciellt anpassad mjölk i en sond genom näsan, säger hon.

Dör under natten

Undernärda barn får inte sällan lågt blodsocker och kan då drabbas av hypotermi. Anna Sjöblom berättar att hon ofta hade en klump i magen på väg till sjukhusen på morgonen efter de kalla nätterna.

– Är det barn som dött i natt, undrade man, och det var det ju ofta. De dör för att de inte klarar av att hålla värmen. Filtarna de fått på kvällen var dyngsura av diarré eller så hade barnen rullat ur dem, säger hon.

Dödstalen beskriver Anna Sjöblom som ”skrämmande höga”. De två sista veckorna i juni kom det in 322 barn som var akut undernärda till Läkare utan gränsers verksamhet. Av dem var det 51 som inte överlevde.

Sedan januari har Läkare utan gränser tagit emot 6 136 gravt akut undernärda barn i området, vilket är tio gånger fler än under samma period förra året.

– Vi har hela tiden varit tvungna att bygga ut verksamheten, sätta upp nya tält, sen ännu fler tält, ta i bruk sjukhussalar som annars används för vuxna. Det blir bara fler och fler barn som kommer, säger Anna Sjöblom.

Mer resurser och personal

Läkare utan gränser arbetar ihop med etiopiska hälsomyndigheter i insatsen, men det behövs snabb extern hjälp för att hantera situationen. När Anna Sjöblom var på plats tidigare i vår var det knappt några andra internationella aktörer där.

– Det är inte bara mer pengar och mat som behövs, utan också fler aktörer med personal som kan utföra det praktiska jobbet på marken och vara på plats. Vi har nu 27 mobila verksamheter och fyra kliniker för inneliggande vård, och de senaste veckorna har vi fått göra väldigt svåra val där vi måste välja vilka barn vi ska behandla och inte, eftersom vi inte kan hjälpa alla, säger hon.

I hela landet är det drygt 7 miljoner människor som hotas av svält, varav de flesta i gränsområdena mot Somalia. I början av juni rapporterade Sveriges Radio att Etiopiens katastrofhjälp uppskattar att landet behöver mer än en miljard dollar i livsmedelsbistånd för att avvärja en katastrof.

Axel Kronholm