Go to main navigation
Georg Andrén är Diakonias nya generalsekreterare.

Georg Andrén är Diakonias nya generalsekreterare.

Foto: Martina Holmberg

NYHET

Ny generalsekreterare på Diakonia

Biståndsorganisationen Diakonia har i dagarna fått en ny medarbetare. Georg Andrén började sitt nya jobb som organisationens generalsekreterare i fredags. 

Georg Andrén arbetade för Diakonia i Sydafrika för 20 år sedan och har följt organisationen genom åren. Nu har han precis avslutat en tjänst som Sveriges ambassadör i Guatemala för att ta över som Diakonias generalsekreterare efter Bo Forsberg.

– Jag tackade ja till det här jobbet för att jag tycker Diakonia är relevanta som organisation. De vet vad de pratar om och de har skapat många goda relationer. Det är svårt att motstå att vara med och leda en idéburen organisation.

Georg Andrén går in i sin nya roll med ett feministiskt förhållningssätt och med inställningen att vässa det som organisationen redan är bra på.

– Det är viktigt att ta vara på den kompetens som finns. Jag ska lyssna och lära och prata med olika människor om hur de ser på Diakonia som organisation. Jag längtar också efter att få resa ut och träffa medarbetare och samarbetspartners runt om i världen.

Tidigare har han arbetat med utvecklingsfrågor på bland annat Riksbanken, UD och Sida och har därmed samlat på sig en hel del erfarenheter.

– Jag tar framförallt med mig två saker. Det ena är ett öppet ledarskap, att ge utrymme för flera olika röster och att våga vara självkritisk. Och det andra handlar om att vidga handlingsutrymmet för den enskilda människan.

Diakonia har nyligen även rekryterat en ny afrikachef. Johan Romare tar över efter Leif Newman och lämnar därmed sin post på International Fojo Media Institute. 

Louise Gårdemyr