Go to main navigation
Burkina Faso Women kvinnor SRHR genital mutilation

Women from the Zitenga region in Burkina Faso listen to a discussion on Female Genital Mutilation/Cutting (FGM/C) during a visit from UK International Development Minister, Lynne Featherstone.
FGM/C is one of the worst kinds of violence against girls and women. Globally more than 125 million girls and women have undergone FGM/C and 30 million are at risk over the next decade.

Burkinabèer lyssnar till ett föredrag om våld mot kvinnor.

Foto: Lindsay Mgbor / DFID

Ny svensk satsning ska lyfta Burkina Faso

Trots att västafrikanska Burkina Faso ligger ligger i bottnen när det kommer till mänsklig utveckling så går det framåt. Nu satsar Sverige på nytt stöd till landet.

Kustlöst och fattigt, men vackert och vänligt – så beskrivs Burkina Faso. En rikt kulturliv har satt landet på kartan för både film- och musikälskare och vackra landskap lockar både geologer och turister. Samtidigt står landet inför en lång uppförsbacke när det kommer till social och ekonomisk utveckling.

Nu väljer Sverige att dubblera stödet till landet. I förhandlingar med regeringen har Vänsterpartiet drivit igenom att biståndet till Burkina Faso höjs med mellan 100-200 miljoner kronor för perioden 2017-2021.

– Burkina Faso är ett av de länder som det faktiskt går bra för. Det pågår en spännande demokratiseringsprocess och presidenten är den första folkvalda i landet någonsin, säger riksdagsledamoten Hans Linde (V).

Demokrati på frammarsch

2015 så påbörjades en ny sida i Burkina Fasos historia. Häftiga demonstrationer i oktober 2014 gjorde att presidenten Compaoré tvingades i exil efter 27 år vid makten. Efter ett år av oroligheter valdes landets första civila president i ett fritt och transparent val. Nu hoppas många på att den positiva utvecklingen fortsätter. 

Samtidigt är problemen många för landets 18 miljoner invånare. I Human Development Report – som varje år betygsätter förutsättningarna för mänsklig utveckling i världens länder – rankas Burkina Faso på plats 185 av 188. Bara Chad, Niger och Centralafrikanska Republiken har sämre ställning.

Diakonia är den största enskilda svenska biståndsorganistationen som arbetar i Burkina Faso. De signerade nyligen ett kontrakt på 45 miljoner svenska biståndskronor fördelat på fyra år som ska gå till att främja civilsamhället och institutioner. 

– Sverige har varit i frontlinjen i att stötta Burkina Fasos utveckling, säger Luther Yameogo, landsansvarig vid Diakonia.

Våld mot kvinnor

Diakonia arbetar via partnerorganisationer mot flera olika problem, bland annat att förändra en väldigt konservativ kvinnosyn. Burkina Faso har några av de högsta siffrorna i världen av tidiga äktenskap och tvångsäktenskap, och en av de lägsta siffrorna när det gäller användning av preventivmedel.

– Vi arbetar genom våra partners med att engagera män i frågor som rör kvinnors rättigheter och framför allt prioriterar vi att minska könsrelaterat våld, säger Luther Yameogo.

I juli förra året antog Burkina Fasos regering en ny plan för ekonomisk och social utveckling. 26,3 miljarder dollar ska under 2016-2020 höja levnadsstandarden för befolkningen. Det ska satsas på att minska barn- och mödradödlighet och fattigdomsbekämpning, som redan nu dalar

Sverige gav 115 miljoner i stöd till Burkina Faso under 2015. Pengarna skulle framför allt användas för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter, men också för att bygga upp grundläggande infrastruktur, vattenförsörjning och jordbrukssatsningar.

Björn Widmark