Go to main navigation
zaida-catalan.jpg

Zaida Catalán var tidigare språkrör för Grön ungdom. Här tackar Miljöpartiets dåvarande partisekreterare Agneta Börjesson henne för hennes insats i EU-valet 2009.

Foto: Miljöpartiet / Flickr

nyhet

Nya uppgifter om Catalán: Utredde övergrepp kopplade till minister

Zaida Catalán hade dokumenterat allvarliga brottsmisstankar mot en kongolesisk minister när hon mördades, enligt en artikel i New York Times. Tidigare kollegor vittnar om stora brister i FN:s säkerhetsarbete.

Den svenska FN-experten Zaida Catalán hade 130 filer med komprotterande material om den före detta kongolesiska utbildningsministern, Clément Kanku, på sin dator när hon mördades. Bland filerna fanns ett bandat telefonsamtal där det låter som om Kanku pratar med en underordnad om att bränna ner staden Tshimbulu, lönnmord på en överste samt planer på att orsaka allmän förödelse i Kasai-regionen.

Det är ännu oklart hur Catalán fått tag på materialet, skriver New York Times. Själv verkar hon ha lagt stor vikt vid uppgifterna och skrev exalterat i sin dagbok: ”Exciting development. I can maybe nail this bastard. Damn!”.

Skulle utreda MR-brott

Catalán befann sig i Kongo för att utreda misstankar om brott mot mänskliga rättigheter i landet, bland annat Kankus inblandning i massakrer i regionen Kasai förra året.

Enligt New York Times ska Catalán ha berättat för Kaku att hon fått tag på det inspelade samtalet. Det var även tänkt att hon skulle träffa honom efter en resa in i bushen – den resa då hon mördades tillsammans med sin kollega Michael J. Sharp och tolken Betu Tshintela. En kornig videofilm som släppts av kongolesiska myndigheter visar hur FN-experterna tvingades ner på marken av en grupp män med vapen och röda pannband. Därefter avlossas skott.

Filmen ska, enligt de kongolesiska myndigheterna, bevisa att regeringstrupper inte var inblandade.

I artikeln kritiserar tidigare medarbetare till Catalán FN:s säkerhetsarbete.

– Alla älskade våra analyser. Men ingen frågade oss ”hur gör ni?” och ”vad behöver ni?", säger Daniel Fahey, som var i landet 2013 och 2014. 

Saknade rätt utbildning

Enligt artikeln saknade Catalán adekvat säkerhetsutbildning, utrustning och försäkringar. Hon och hennes kollega reste till så kallade ”no go”-zoner för FN-anställda utan FN-eskort. De hyrde motorcyklar som tog dem ut på landsbygden, trots att det bryter mot FN:s säkerhetsregler.

FN har nu tillsatt en panel som ska utreda vad som gick fel, men det skedde först två månader efter händelsen. FN har möjlighet att tillsätta en formell och oberoende utredning, men inget tyder på att organisationen har för avsikt att göra det. Istället har utredningen lämnats över till kongolesiska myndigheter, vilket mött skarp kritik från bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Med tanke på kongolesiska soldater inblandning i mycket av våldet som varit så har vi allvarliga tvivel på de kongolesiska myndigheternas förmåga och vilja att utföra en trovärdig, självständig utredning, säger Ida Sawyer, Afrikadirektör på HRW.

New York Times har även konfronterat Clément Kanku via telefon. I ett förvirrat samtal erkänner han att han pratat med Catalán och Sharp, men strax därefter lägger han på luren.

 

Uppdatering 24 maj

Efter artikeln i New York Times har det kommit fram flera nya uppgifter. Den kongolesiska riksåklagaren Flory Kabange har inlett en förundersökning mot den utpekade ministern Clément Kanku.

Enligt Sveriges Radio ska det inspelade samtalet som Catalán haft på sin dator förmodligen ha hållits mellan Kanku och en medlem i den lokala milisen Kamwina Nsapu. Milisen har tidigare pekats ut av kongolesiska myndigheter som ansvarig för morden.

En kongolesisk underrättelsekälla säger till tidningen Jeune Afrique att det är olika politiker som drar i trådarna och underblåser landets lokala oroshärdar.

Detta "pyromanbeteende" ska enligt källan ge dem ökat inflytande i det politiska spelet i huvudstaden Kinshasa, där de kan få viktiga poster i utbyte mot att de lovar att kväsa det våld de själva ligger bakom, säger källan.

Sedan i augusti förra året så har över 400 människor dödats och miljoner drivits från sina hem i Kasai-regionen där regeringsarmén med ytterst hårda metoder försöker slå ner upproret från milisen Kamwina Nsapu.

FN har upptäckt över 40 massgravar i området.

Sverige avvisande till FN-utredning

Samtidigt kommer uppgifter i Dagens Nyheter som pekar på att Sverige varit avvisande till att FN skulle inleda en så kallad Special Investigation. Det enligt flera insatta källor som tidningen talat med. 

Sedan mordet har tre olika brottsutredningar inletts – en kongolesisk, en amerikansk och en svensk. Två månader efter mordet tillsatte FN även en så kallad Board of Inquiey, en undersökning vars mandat begränsar sig till att se på vilken policy och vilka rutiner som brast när de två reste utan säkerhet i ett mycket farligt område i Kongo.

Enligt tidningen har Sveige satt stor tilltro till den egna utredningen samt till FN-utredningen, vilket ska ha skapat stor frustration inom delar av FN. Enligt tidningen ska svenska UD ha varit avvisande till en så kallad Special Investigation, en utredning som med ett starkare mandat skulle kunna bringa klarhet i vad som hände, vilka som utförde dådet och vem som gav ordern till gärningsmännen.

– De som i tysthet undersöker vad som hänt säger att det finns allt starkare bevis som pekar mot inblandning av regeringen. Det tragiska är att FN och Sverige har spelat den kongolesiska regeringen rakt i händerna, det är bedrövligt, säger en västerländsk diplomat i Kinshasa till DN.

Enligt källan har Sverige stått fast vid att svensk polis ska hålla i förundersökningen och att allt för många undersökningar kan skapa oordning och att en FN-utredning bara blir en politisk produkt som inte leder till fällande dom.

En annan källa med god insyn är mer diplomatisk och säger att Sverige verkar ha missuppfattat vad den redan inledda FN-utredningen syftar till.

Enligt en tredje källa säger att svenska myndigheter är skeptiska till att starta en ny utredning av rädsla för att det skulle kunna störa den svenska utredningen.

Mikael Färnbo