Go to main navigation
vaccin-rotha-crop.jpg

10 veckor gamla Nana Hanissa får sin andra dos vaccin mot rotavirus.

Foto: Séverine Bonnet

nyhet

Nytt vaccin kan rädda tusentals barn

Ett nytt värmetåligt vaccin kan rädda livet på tusentals barn som annars skulle dö av diarré. I Niger har Läkare utan gränser framgångsrikt bekämpat det dödliga rotaviruset med den nya behandlingen. 

600 barn dör dagligen runt om i världen till följd av diarréer orsakade av rotavirus enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Hårdast drabbade är länder med varma klimat, såsom Indien och afrikanska länder söder om Sahara.

De vaccin som tidigare funnits på marknaden har varit tvungna att hållas kylda, något som skapat svårigheter för vaccinationsinsatser på svårtillgängliga platser under varma perioder. Men det nya vaccinet, BRV-PV, klarar av värmen. Dessutom är det betydligt billigare än tidigare alternativ (23 kronor per barn).

– Det här kan ändra spelreglerna. Vi tror att det nya vaccinet kan ge skydd mot rotavirus hos de barn som behöver det mest, säger läkaren Micaela Serafini, medicinsk chef hos Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande.

Diarrésjukdomar är för närvarande den näst största dödsorsaken bland spädbarn i världen. De flesta av dödsfallen sker i fattiga länder, med bristande tillgång till rent vatten och sanitet som bakomliggande orsaker.

Lyckad studie kan påskynda godkännande

Läkare utan gränser är en av de organisationer som deltagit testet av det nya vaccinet i Maradi-regionen i Niger. Testerna har omfattat 4 000 barn under två års tid och resultaten visar på hög effektivitet med få negativa biverkningar.

Vaccinet, som ges som droppar i munnen, ska nu genomgå en godkännandeprocess hos WHO innan det kan släppas fritt på marknaden. Micaela Serafini vid Läkare utan gränser hoppas att studiens framgångar ska påskynda godkännandeprocessen.

– Ju fortare detta vaccin godkänns av WHO, desto snabbare kan det användas för att förhindra att tusentals barn dör i de länder där det behövs mest.

Daniel Fjellborg