Go to main navigation
Katanga, Kongo

Demokratiska Republiken Kongo är ett av länderna med störst mineralresurser. Dessa värdefulla mineraler orsakar ofta konflikt när olika grupper kämpar om kontrollen.

Foto: Bas van Abel, Fairphoto

Nyhet

Om inte världen sätter press på Kongo kan våldet explodera

Ett dussintal konflikter härjar Kongo-Kinshasa. Valet är inställt och flera oppositionella har fängslats av presidenten som vill behålla makten.

–De nuvarande ledarna ser mer till sitt eget bästa än folkets och det måste förändras, säger Cissa Wa Numbe, generalsekreterare för Kongos FN-förbund.

I november skulle val ha hållits i Kongo, men den styrande koalitionen sköt upp valet till våren 2018. Tidigare i höst fick Sverige besök av Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i FN-förbundet i Demokratiska republiken Kongo. Redan då varnade han för vad som skulle hända om valet ställdes in.

– Situationen bli den värsta någonsin, helt okontrollerbar. Alla framsteg vi gjort skulle försvinna. Tillbaks till ruta ett, säger han.

Cissa Wa Numbe fick i viss mån rätt, i september dödades minst 48 personer i samband med protesterna mot att valet sköts upp. Fyra poliser brändes till döds av demonstranterna, som också plundrade olika partiers högkvarter. Samtidigt dödades åtminstone 38 civila av säkerhetsstyrkorna.

Demokratiska Republiken Kongo är ett av länderna med störst mineralresurser. Coltan och cobalt återfinns i mängder. Dessa värdefulla mineraler orsakar ofta konflikt när olika grupper kämpar om att kontrollera dessa.

Kongos nuvarande president Joseph Kabila (Parti du Peuple pour la Reconstruction et la Démocratie, PPRD) har innehaft posten sedan 2001 då han övertog den efter faderns död. Han har sedan dess blivit omvald två gånger.

Hur ser du på det politiska läget?

– Den politiska situationen i Kongo är dålig. Konstitutionen, skriven i samband med de första valen 2006, innebär att presidenten måste träda tillbaka efter två mandatperioder. Men presidenten vill inte, konstitutionen är alltså åsidosatt.

Att presidenten inte vill släppa makten är bara förspelet till värre saker som skulle kunna hända i Kongo. Ett par av grannländerna befinner sig i inbördeskrig eller på gränsen till ett sådant. Om Kongo dras in i våldet kan hela regionen följa.

Vad orsakar våldet?

– Huvudanledningen till våldet i Kongo är främst dåliga och odemokratiska politiker. Sedan tillkommer korruptionen inom statliga institut. Samt mineralresurserna, som lockar exploaterande utländska företag och får våra inhemska eliter, politikerna och armén, att kämpa för att kontrollera och äga mineralfyndigheter. Sedan tillkommer lokala miliser, gerillor och andra väpnade grupper som vill profitera på detta. Allt det här orsakar våldet.

Men Cissa Wa Numbe tror det kan bli svårt att ändra den nuvarande situationen då många tjänar på status quo.

– Politisk vilja saknas på högre nivå att förändra något. De nuvarande ledarna ser mer till sitt eget bästa än folkets och det måste förändras. Vi vill ha ett fritt samhälle, där folk kan säga sin åsikt, hur de känner om sina ledare. Självständiga medier har stängts. Mediafolk, aktivister och oppositionella har fängslats.

Han fortsätter.

– Vi i Kongo, framförallt från den östra delen, är otroligt tacksamma mot Sverige. Ni är en av våra äldsta och mest betydande samarbetspartners. Och vi är rädda att alla dessa investeringar, dessa svenska skattemedel, ska gå till spillo bara för att vi inte kan hindra en ny konflikt.

Men stödet är omtvistat. Att speciellt utvecklingsbistånd kan medföra problem är något som kommer behöva tas med i beräkningen.

– Den absolut viktigaste faktorn när det handlar om bistånd är institutionerna, och vi vet att bistånd ofta påverkar sådana negativt. Det handlar om att folks beteende många gånger anpassas efter incitament. Om enorma summor går till en regering eller institution blir det lönsamt att inneha makten, vilket ökar risken för konflikter, säger Fredrik Segerfeldt, författare av flera böcker om bistånd och utveckling.

Nu när Sverige är med i FN:s säkerhetsråd hoppas Cissa Wa Numbe på att Sverige ska kunna mobilisera stöd inom säkerhetsrådet och Europeiska Unionen gentemot den kongolesiska regeringen och presidenten, och få dem att respektera konstitutionen.

Han poängterar att sakerna kan gå väldigt illa, väldigt snabbt.

– Det är viktigt att komma ihåg att världen är mindre numera och att problem i en liten del av den snabbt kan fortplantas, som vi ser med flyktingkrisen. EU har ett ansvar att hjälpa Afrika och Kongo, för om läget inte stabiliseras kommer ännu en flyktingström med alla problem det innebär. Folk vill inte fly hit, de vill bo i sina egna länder – om inte krig driver bort dem.

Kongo-Kinshasas valkommission har meddelat att de ska skjuta fram valet, något som oppositionen avvisar. Oppositionen ser det som ett försök att behålla makten, då inget nämnts om att presidenten Joseph Kabila kommer avgå när hans mandatperiod går ut i december.

Tror du att våldsamheter utbryter om presidenten inte backar inför oppositionen?

– Det kommer garanterat ske. Det har faktiskt redan börjat. I huvudstaden Kinshasa har oppositionell media uppmanat till civil olydnad. Kongo är redan instabilt, det behöver verkligen inte finnas ännu en anledning till våldsamheter.

Markus Engstrand