Go to main navigation
pakistan-journalist.jpg

Journalister i Peshawar vid en protest mot det våld som drabbar landets reportrar.

Foto: Ashfaq Yusufzai/IPS

NYHET

Pakistans journalister arbetar med livet som insats

Gränsregionen mellan Pakistan och Afghanistan är en av de farligaste platserna i världen att arbeta som journalist. Nästan en journalist i månaden har mördats sedan 2010.

Den pakistanska gränsregionen Fata har varit ett fäste för talibaner och andra extremister ända sedan USA-ledda styrkor störtade talibanregimen år 2001. Sedan dess har de militanta grupperna med bas i Fata planerat och genomfört attacker mot både pakistanska säkerhetsstyrkor och journalister – som de anser är lierade med statsmakten.

Muhammad Anwar är representant för det lokala journalistfacket TUJ.

– Journalister i Fata ställs inför två val: Håll tyst om det som händer här, eller räkna med att bli dödad, säger han.

Sedan journalisten Hayatullah Khan mördades i juni 2006, efter att ha suttit kidnappad i mer än ett halvår, beräknas fler än 20 journalister ha dödats bara i Fata. I de flesta fall anses missnöjda talibaner ha legat bakom morden.

– När talibaner såg rubriker som handlade om deras handlingar satte de eld på en tidningskiosk. De utfärdade samtidigt en varning till journalister om att inte rapportera om deras bestraffningar av lokalbefolkningen, berättar journalisten Muhammad Shakoor som kommer från området norra Waziristan i Fata.

Han har numera flyttat till Peshawar, huvudort i grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, och säger att han bara är en av många journalister som tvingats flytta till andra regioner efter att ha blivit hotade.

Mellan 2007 och 2009 hade talibanerna kontroll över distriktet Swat i Khyber Pakhtunkhwa. Det var en period när de lokala reportrarna trängdes från två håll, berättar reportern Muhammad Rafiq.

– Talibanerna trakasserade lokala journalister och minst tre blev mördade efter att ha retat upp talibanerna eller den pakistanska armén.

I korselden mellan extremister och armén

Muhammad Rafiq säger att journalister fortfarande fruktar för sina liv och måste vara extremt försiktiga med vad de rapporterar.

– Vi är i korselden mellan extremister och armén och vi vet inte vilka som låg bakom morden på våra kollegor, som dödades i tjänsten, säger Muhammad Rafiq.

Han säger att även om talibanerna har trängts tillbaka av armén, utgör de fortfarande ett hot mot journalister.

Muhammad Ghaffar, som är reporter för en lokaltidning i distriktet Mohmand i Fata, berättar att de flesta kollegor valt att lämna regionen.

– De väljer att arbeta från säkrare platser. Vi står helt utan skydd. Och på grund av bristen på skydd är det nästan helt omöjligt att bedriva oberoende journalistik. Reportrar ställs inför en lång rad problem, berättar han.

Näst farligast i världen för journalister

Pakistanska reportrar är ansatta från många håll, vilket också slås fast i en ny rapport från organisationen Reportrar utan gränser. Enligt rapporten är journalister "måltavlor för extremistgrupper, militanta organisationer och statliga organ". I samma rapport hamnar Pakistan på plats 147 av 180 i det pressfrihetsindex som organisationen publicerar varje år.

Samtidigt hamnar landet på plats två i organisationens sammanställning över de länder där det är allra farligast att arbeta som journalist.

Sedan år 2005 har 102 journalister mördats i Pakistan, och nästan alla mord inträffade i de tre oroliga provinserna Fata, Khyber Pakhtunkhwa eller Baluchistan. Detta enligt en sammanställning från Internationella journalistfederationen, IFJ, som kom förra året. Enligt samma rapport har minst 73 journalister och andra mediearbetare mördats bara sedan år 2010, vilket innebär nästan en person i månaden.

Enligt IFJ har många av morden sannolikt utförts av militanta grupper, men i många fall riktas även misstankar mot statliga aktörer. Nästan alla mord på journalister förblir olösta, bara ett fåtal fall har lett till fällande domar.

Ashfaq Yusufzai/IPS