Go to main navigation
Bangladesh Suvra Kanti Das.jpg

Rana Plazas fabriksägare Sohel Rana döms nu för korruption och anklagas för mord.

Foto: Suvra Kanti Das

nyhet

Rana Plazas ägare åtalad för mord

För fyra år sedan kollapsade Rana Plaza. Över 1130 människor dog och hela textilbranschen skakades om. Nu har fabriksägaren Sohel Rana dömts för korruption och åtalas för mord. OmVärlden har träffat överlevarna.

Utanför Dhaka i Bangladesh störtade den 24 april 2013 den åtta våningar höga textilfabriken Rana Plaza samman. Över 1130 människor dog av de dryga 3000 personer som befann sig i byggnaden vid dess kollaps. Byggnadsraset och den efterföljande tragedin fick omvärlden att uppmärksamma de orättvisa arbetsvillkor som drabbar många fabriksarbetare i utvecklingsländer.

Nu är fabriksägare Sohel Rana dömd till tre års fängelse för korruption. Det skriver BBC News. Samtidigt kommer Rana troligen att åtalas för mord och ytterligare tre brott. Blir han dömd för mord riskerar han dödsstraff.

Kollapsen av Rana Plaza är den största industriella olyckan som skett i Bangladesh. Landet står för stora delar av västvärldens import av kläder. Flera stora västerländska klädföretag kritiserades för att köpa kläder producerades av lågavlönade arbetare med orättsliga arbetsförhållanden.

Maria Lundin Osvalds