Go to main navigation
Khadija Ismayilova

Journalisten Khadija Ismayilova är en av många journalister i Azerbajdzjan som trakasseras. Just nu sitter 13 i fängelse och ytterligare 15 har reseförbud.

Foto: Wikimedia Commons

NYHET

Right Livelihood-pristagare hindras från att ta emot priset

Journalisten Khadija Ismayilova, en av årets Right Livelihood-pristagare, har belagts med utreseförbud. 

Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan är grävande journalist och har bevakat många fall av korruption i Azerbajdzjan. Hon har avslöjat korruption hos landets president och på hög nivå inom regeringen där även multinationella företag som Telia Sonera varit inblandade.

Förtal och trakasserier är inget ovanligt för verksamma journalister i Azerbajdzjan. Just nu sitter 13 i fängelse och ytterligare 15 är precis som Khadija Ismayilova belagda med reseförbud.

 – Jag är långt ifrån den enda journalisten i Azerbajdzjan som drabbats av utreseförbud eller andra former av trakasserier bara för att jag vågar kritisera regeringen när de stjäl folkets pengar. Roten till ondskan är korruption, säger Khadija Ismayilova i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är viktigt att europeiska ledare agerar för att stoppa detta, för korruptionen har inga gränser och den tränger sig in i hjärtat av Europa. Ett sätt att påverka är att införa sanktioner mot korrumperade politiker och personer som kränker mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan.

På World Press Freedom Index rankas Azerbajdzjan på plats 162 av 180 länder. Se hela listan här

Khadija Ismayilova prisas av den internationella juryn “för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”. Prisutdelningen hålls den 1 december i Stockholm.

Läs mer om vilka som också fick Right Livelihood-priset 2017.

Louise Gårdemyr