Go to main navigation
Rakhine Rohingya Myanmar Burma UNHCR

Demonstrationer mot FN och utländska organisationer i Rakhinestaten den 13 augusti.

Foto: EPA / Nyunt Win

Nyhet

Allt mer hotfullt mot hjälparbetare i Burma: "de går på knäna"

Hjälparbetare och utländska organisationer som försöker hjälpa det utsatta muslimska rohingyafolket i västra Burma möter allt starkare motstånd.

– De arbetar under mycket svåra förhållanden och med risk för sina egna liv, säger Tomas Lundström, ambassadråd på Sveriges sektionskansli i Yangon.

”Ut med FN och internationella organisationer”, löd budskapet på flera skyltar när buddhistiska munkar och invånare i västra Burma nyligen demonstrerade mot att det internationella samfundet försöker hjälpa den förföljda och hårt utsatta muslimska minoriteten rohingya.

Förföljelsen av den statslösa muslimska minoriteten har pågått länge, men efter att misstänkta militanta rohingyer i oktober i fjol mördade nio poliser har lidandet för civila rohingyamuslimer nått nya nivåer. Efter attacken på polisposteringen inledde säkerhetsstyrkor så kallade ”utrensningsoperationer” i muslimska områden, med omfattande rapporter om civila som bränts till döds och lemlästats, gruppvåldtäkter och massarresteringar.

Läs mer: Etnisk rensning i Burma

Läs mer: Burmas rohingyamuslimer dör utan hjälp

Militärens operationer försvårar än i dag leveransen av humanitärt bistånd till drabbade. Samtidigt upplever hjälparbetare på plats ett allt större tryck. I de demonstrationer som nyligen hölls kopplades organisationer som FN:s flyktingorgan UNHCR ihop med terrorism.

– De har banderoller där FN och andra organisationer som hjälper rohingyafolket påstås vara finansierade av terrorister, säger Tomas Lundström, ambassadråd på Sveriges sektionskansli i Yangon, och tillägger att stämningen blivit allt mer hotfull gentemot hjälparbetare.

– Folk mår riktigt dåligt, har gråten i ögonen och klarar knappt sina dagliga uppgifter. De går på knäna, kritiseras från alla håll enbart för att de försöker hjälpa de mest utsatta grupperna i norra Rakhinestaten. Det finns arbetare som är rädda för sina liv. Och det är med risk för livet de arbetar där, säger han.

Svår undernäring

Enligt World Food Program behöver över 80 000 barn vård för undernäring, i de områden dit hjälp har svårt att nå på grund av arméns operationer.

– Många av de här barnen kommer att dö om de inte kan få den näring de behöver. Situationen är akut, säger Matthew Smith, chef för organisationen Fortify Rights som bevakar mänskliga rättigheter i Burma.

Av Sveriges humanitära bistånd till Burma går flera miljoner till hjälp i Rakhinestaten, merparten via organisationer som ACF och ICRC. Eftersom stödet kanaliseras via andra organisationer är det svårt att uppskatta hur mycket som når fram, men Tomas Lundström på Sidas sektionskansli i Yangon konstaterar att läget är ”värre än någonsin”, med svårigheter för hjälparbetare att få tillträde till de drabbade områdena.

Ingen lösning i sikte

Rohingyafolket har ingenstans att ta vägen. Indien meddelade nyligen att man kommer att deportera omkring 40 000 rohingyer som flytt till landet. Bangladesh vägrar sedan flera år tillbaka att ge rohingyer flyktingstatus. Och i Burma tycks hatet mot den muslimska minoriteten vara starkare än på länge. Flera politiska partier, däribland tidigare regeringspartiet USDP, slog i ett uttalande fast att rohingyerna inte är en folkgrupp utan illegala migranter från Bangladesh. Partierna beskyllde även Aung San Suu Kyis regering för att inte göra tillräckligt för att stoppa att terrorismen frodas.

Matthew Smith på Fortify Rights varnar för att nya våldsdåd från militanta rohingyer kan vara på gång, vilket skulle spä på motsättningarna ytterligare.

– Vi får subtila men oroande indikationer på att en ny attack kan vara på gång, vilket hade varit katastrofalt inte bara för rohingyerna utan för alla i Burma. Det hade med säkerhet inneburit en ny utbredd och våldsam motattack på den civila muslimska befolkningen i Rakhinestaten av den burmesiska armén, säger han.

Axel Kronholm