Go to main navigation
MP_34_Carin_Jamtin.jpg

Foto: Pressfoto (S)

Så tycker biståndsbranschen om Carin Jämtin som ny Sida-chef

"Ett politiskt val". "Jätteroligt!" OmVärlden har pejlat stämningen i biståndsbranschen efter utnämningen av Carin Jämtin till ny generaldirektör på Sida.


Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia

– Det är ett bra val. Carin har en otroligt lång erfarenhet av biståndet, men också under senare år av den politiska världen i rollen som partisekreterare. Så det är ett utomordentligt val. Nu när hon talade på presskonferensen så påpekade hon att det är en helt annan värld i dag än när hon själv var biståndsminister. Då, 2006, fanns det en positivism om demokratin på framfart, men så ser inte världen ut längre, och jag tycker att det är bra att vi har en generaldirektör på Sida som har den insikten, när vi nu står inför enorma utmaningar vad gäller mänskliga rättigheter och klimathot.

Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

– Det är jätteroligt. Jag har gått och hoppats att det skulle bli Carin Jämtin. Hon kan biståndsfrågorna väl, och särskilt jämställdhetsfrågor och SRHR-frågor. I de här frågorna behövs det en stark röst, särskilt i den omvärld vi befinner i oss nu, med stora bakslag men också framsteg.

 

Robert Hårdh, chef Civil Rights Defenders

– Min första reaktion är att det är ett politiskt val, med tanke på Jämtins starka socialdemokratiska bakgrund. Samtidigt är det klart att hon har en gedigen erfarenhet. Jag hoppas att det inte är det politiska som kommer att ta överhanden, utan att hon ser till det arbete som behöver göras och det hot som ur vårt perspektiv är det mest centrala nämligen hotet mot civilsamhällen, och nedmonteringen av mänskliga rättigheter runtom i världen.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

– Det tror jag blir jättebra! Carin Jämtin har en lång och gedigen bakgrund i de här frågorna och jag upplever att hon har en stor förståelse för biståndets komplexitet och också för miljöfrågor. Vi tycker att det är bra att miljö och klimat har lyfts upp som ett prioriterat område för biståndet och vi hoppas att Carin Jämtin kommer att fortsätta att ge stöd för den linjen och integrera de här frågorna med de sociala frågorna.

Axel Kronholm