Go to main navigation
samkönade äktenskap finland

På onsdagen legaliserar Finland samkönade äktenskap.

Foto: Heikki Siltala

Nu får samkönade par gifta sig i Finland

På onsdag blir Finland det 22:a landet i världen att legalisera samkönade äktenskap. ”Då ska vi festa”, säger Kerttu Tarjamo på Finlands motsvarighet till RFSU.

De senaste tjugo åren har en rad europeiska länder legaliserat samkönade äktenskap. På onsdagen blir det för första gången lagligt för finska samkönade par att gifta sig. 

Det har tidigare varit tillåtet för samkönade par att registrera partnerskap i Finland, men många har valt att inte göra det eftersom det upplevts som diskriminerande. 

– Vi har kämpat för det här i många år och det ger oss energi, men nu finns det många andra saker vi vill jobba med, säger Kerttu Tarjamo, generalsekreterare för människorättsorganisationen Seta.

Brott och sjukdom

I Finland blev homosexualitet avkriminaliserat år 1971 och slutade anses vara en sjukdom år 1981. Nu får alltså samkönade par – som tidigare har setts som både brottslingar och psyksjuka – sin revansch.

– Det arrangeras fester runt om i Finland och en offentlig vigselceremoni i Helsingfors där några par ska vigas. Vi ska själva festa lite, säger Kerttu Tarjamo.

Danmark var det första landet i Europa som tillät ”registrerade partnerskap” år 1989 och Nederländerna godkände samkönade äktenskap år 2001. I dag har 47 länder runt om i världen någon form av rättsligt erkännande för samkönade par. 

De grönfärgade länderna har i någon form av rättsligt erkännande för samkönade par. Läs mer här. Karta från ILGA.

47 länder i världen

Av de 47 länderna så ligger 27 i Europa. Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, skrev nyligen i ett uttalande att rätten till samkönade äktenskap borde vara en självklarhet för ännu fler länder.

– Om man verkligen står för jämställdhet så krävs det att man åtminstone överväger att öppna upp för civila äktenskap för samkönade par, menar Nils Muižnieks.

Just nu skrivs utkast på lagar som godkänner samkönade äktenskap i San Marino och Monaco. Opinionsundersökningar visar att stödet för just såna lagar ökar i många europeiska länder – även om det kanske inte alltid verkar så.

Lika inför lagen

– Att godkänna samkönade pars rättigheter kokas ner till ett enkelt koncept: jämlikhet inför lagen‚ skriver Nils Muižnieks och syftar på de rättigheter som medföljer ett juridiskt bindande äktenskap. 

Borgerliga vigslar, borgerliga unioner och registrerade partnerskap representerar rättigheter, fördelar och krav inom stater. Samkönade par som inte har rätt till ett erkänt äktenskap omfattas i många fall inte av arvsrätten – trots att de delat egendom under en livstid. Ofta har de heller inte rätt att få tillgång till en avliden partners pension, livförsäkring eller ens får bo kvar i det gemensamma hemmet.

Fortfarande är homosexualitet kriminaliserat i över 70 länder. I 13 länder praktiserar dödsstraff för homosexuella handlingar. 

I de gulfärgade länderna är homosexualitet kriminaliserat. Läs mer här. Karta från ILGA.

Björn Widmark