Go to main navigation
rohingyas Burma sida

Närmare 400 000 rohingyas har tvingats fly från sina hem.

Foto: UNHCR/Adam Dean

NYHET

Sida fördubblar stödet till förföljda rohyingyer

Nu har Sida beslutat om att fördubbla det humanitära stödet till den drabbade folkgruppen rohingya i Burma. Det handlar om ett extra stöd på 40 miljoner kronor.

Närmare 400 000 rohingyer har tvingats på flykt från sina hem i Rakhinestaten, många av dem tar sig vidare till Bangladesh.

 Sida har ett stort engagemang i både Myanmar/Burma och Bangladesh och har stöttat rohingya under lång tid. När krisen nu är så svår och eskalerar så snabbt är det vår skyldighet att snabbt ge hjälp till de drabbade, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein beskriver attackerna mot den muslimska minoriteten rohingya som ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Läs mer: FN varnar: "Skolboksexempel på etnisk rensning"

Ett stort antal flyktingar befinner sig i Bangladesh sedan tidigare och nu ökar trycket på de läger och boenden som byggts upp. Samtidigt lever de rohingyer som är kvar i Rakinhestaten under svåra förhållanden. Det extra humanitära stödet på 40 miljoner kronor fördelas till Action Contre la Faim/Action Against Hunger (ACF) som verkar i flyktingläger i Bangladesh och Internationella Rödakorskommittén som är den enda organisationen som befinner sig på plats i Rakhine.

Det totala svenska humanitära stödet till flyktingkrisen i Burma i år uppgår till 78 miljoner kronor.

Läs mer: Så här jobbar det svenska biståndet i Burma.

Louise Gårdemyr