Go to main navigation
RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Maria Andersson.

Foto: RFSU

NYHET

Sida och RFSU ger nytt stöd till aborträttigheter

RFSU och Sida lanserar nu ett gemensamt stöd till den internationella fonden Amplify Change, som arbetar i Afrika och södra Asien, med frågor om sexuell hälsa och aborträttigheter. Sida ger 195 miljoner kronor till fonden över tre års tid. 

Frågorna om kvinnors rätt till abort ligger högt upp på biståndsagendan sedan Donald Trump strypt USA:s bistånd till projekt som förespråkar rätten till abort. Maria Andersson, generalsekreterare på RFSU menar att det nya svenska stödet behövs.

– Varje år genomförs mer än 21 miljoner osäkra aborter. Detta stöd behövs nu mer än någonsin när USA:s president Donald Trump infört Global Gag-regeln som innebär att alla aktörer som mottar amerikanskt bistånd förbjuds att arbeta med abort.

Utöver abortfrågor stöder Amplify Change-fonden bland annat informationsgivande av preventivmedel, arbete för att minska sexuellt våld och minskad diskriminering på grund av kön och sexualitet.

Pia Engstrand, verksföreträdare för frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på Sida, menar att svenskt bistånd har en stark tradition av att stödja arbetet för kvinnors sexuella rättigheter. Genom bistånd till fonden går även pengar till att skapa folkligt stöd för HBTQ-personers rättigheter i några av världens mest svåråtkomliga områden.

– Amplify Change ger stöd till små civilsamhällesorganisationer som arbetar med politisk påverkan och som försöker hitta nya lösningar för att stärka flickors, kvinnors och ungdomars sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, säger Pia Engstrand.

Daniel Fjellborg