Go to main navigation
somaliskakvinnor_fotograffeisalomarreuters.jpg

Klanledarnas utvalda, eller resultatet av en längre kamp? Åsikterna om kvinnornas intåg i Somalias parlament är delade, men glädjen är också stor. Foto: Feisal Omar, Reuters.

Foto: Feisal Omar, Reuters.

NYHET

Somalia: Nu tar kvinnorna plats – en av fyra i parlamentet

I början av februari avslutades en lång och segdragen valprocess. En ny president valdes i Somalia – och under hösten har fler kvinnor än någonsin tagit plats i parlamentet. 

Trots söndagens nya terrordåd i Mogadishu i Somalia pågår också en politisk process som många ser hoppfullt på.

Den nya presidenten, Mohamed Abdullahi Mohamed, eller Farmajo som han kallas i folkmun, valdes den 8 februari och under hösten tillträdde parlamentsledamöter från hela landet. Sensationellt nog valdes då också en stor andel kvinnor in i parlamentet. Inte mindre än 67 av 275 parlamentsledamöter, 24 procent, kom in i den lagstiftande församlingen.

En kraftig ökning från 2012 då endast 16 kvinnor, 13 procent, tillsattes. 

Efter årtionden av statskupper, diktaturer och inbördeskrig mellan klanmiliser och extremistiska islamister anser många att valet är historiskt. FN:s säkerhetsråd välkomnar att valprocessen i Somalia avslutats, och den ökade representationen av kvinnor. Något som också biståndsgivare uttryckt.

Men det råder delade meningar om hur mycket makt kvinnorna i parlamentet kommer att få i realiteten.

Klanledarna sägs utse kvinnor

Fadumo Dayib, en finsk-somalisk anti-korruptionsaktivist, var den första kvinnliga presidentkandidaten i Somalia någonsin när hon 2014 bestämde sig för att ge sig in i valkampanjen. I december 2016 kände hon sig tvungen att dra sig ur på grund av korruption. Hon är en av de kritiska rösterna till hur mycket makt kvinnor egentligen får.

”Det är klanledare som utsett kvinnorna för att representera deras intressen i parlamentet. Om de inte gör som klanledarna vill blir de utfrysta” skriver Dayib i en artikel i tidskriften Newsweek.

Shukria Dini är chef för och initiativtagare till forskningsinstitutet Somali Women's Studies Centre i Mogadishu. Till skillnad från Fadumo Dayib är hon försiktigt positiv till resultatet. Dini säger till OmVärlden att trots alla utmaningar som valprocessen stått inför – vänskapskorruption, pengar under bordet, trakasserier och att kandidater hindrats från att ta sig in i vallokaler – så är trots allt en fjärdedel av parlamentet nu kvinnor.

– Att det blev så många som kom in är mycket viktigt för att kvinnor ska få inflytande som beslutsfattare. Jag hoppas verkligen att vi får en verklig chans att förändra den somaliska politiken. Men det är för tidigt att säga om det kommer att bli så, säger hon och fortsätter:

– Det finns en del hinder. Många nya ledamöter saknar till exempel erfarenhet och kunskaper, medan de som har det kanske får svårt att hitta plattformar med allierade för att tillsammans pusha för förändringar, säger Shukra Dini.

Stöd och strategier utifrån behövs

Shukria Dini tror att det finns ett stort behov av att ena de kvinnliga parlamentsledamöterna och att stärka dem.

– De behöver stöd från kvinnliga parlamentariker runt om i världen för att få ta del av deras kunskap, erfarenheter och strategier. Det är också viktigt att kvinnoaktivister från civila samhället arbetar nära de kvinnliga parlamentsledamöterna för att främja deras intressen, säger Dini.

Alma Adam är svensk-somalier och aktiv i föreningen Migrant Women in Europe. Hon är upprymd över valresultatet och säger till OmVärlden att den höga representationen av kvinnor i somaliska parlamentet är mycket glädjande. Ett annat stort plus är att den yngre generationen börjar ta över. Hon menar att det är ett resultat av att unga somalier i allt större utsträckning utbildat sig och engagerat sig politiskt, både på hemmaplan och i USA, Kanada och Europa.

– Det är lite av en ”arabisk vår” som syns nu i Somalia. Vi unga somalier är väldigt sugna på att ändra gamla traditioner och påverka samhällsutvecklingen. Vi tycker att makten ska utgå från kompetens och personers meriter, inte att klaner och åldermän ska styra landet. De har fått sin chans och det har inte gått särskilt bra, säger Alma Adam.

Somaliska kvinnor har kämpat

En annan som tycker att det är de somaliska kvinnornas tur nu är Abdi Hanad, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Umeå, med rötter i Somalia. Han säger att de länge fört en hård kamp.

– Under inbördeskriget på 1990-talet och alla kriser som har varit har somaliska kvinnor agerat mycket starkt. Jag hävdar att utan kvinnor hade vi inte haft någon nation kvar, säger Abdi Hanad.

Han menar att även män har börjat inse det och att de nu mer eller mindre tvingas lämna ifrån sig makt till kvinnorna. När det stod klart att Farmajo vann i förra veckan gick Abdi Hanad ut till somalisk media och gratulerade till att så många kvinnor tar plats i

– Jag skrev att det är en bra utveckling, men att vi måste satsa ännu högre. Jag uppmuntrade presidenten att ge kvinnorna 50 procent av ministerposterna, säger han.

Trots att många anser att valet var historiskt, ifrågasätter en del graden av demokrati. Det fanns planer på att hålla ett allmänt val där alla vuxna kunde rösta, men de fick avvecklas eftersom säkerheten vid vallokalerna inte kunde garanteras. Istället genomfördes ett indirekt val där 14 000 åldermän utsåg parlamentsledamöter och senatorer. Men många somalier väljer ändå att kalla det för en valprocess och framgång för landet.

Afrikanska Unionens särskilda sändebud för Somalia, Francisco Madeira, säger att valet är en milstolpe och att valutgången kommer att bidra till en säkerhetsmässig utveckling av landet. Han är positiv till Farmajos intention att regeringen ska komma närmare folket och att förbättra infrastruktur och samhällsservice som vägar, skolor, sjukvård

Enligt Alma Adam, från Migrant Women in Europe, var det länge sedan som en nyvald president hyllades så mycket.

– När Farmajo valdes var ovanligt många somalier ute på gatorna och firade! Över allt, runt om i hela världen. Men nu måste han visa att han kan leverera, avslutar hon.

 Anna Knöfel Magnusson