Go to main navigation
Samso portrait Guardian.jpg

Den brittiske mångkonstnären, känd för sitt stora samhällsengagemang, är en av invigningstalarna på The Stockholm Act i dag.  Copyright: Samson Kambalu

Foto: Samson Kambalu

NYHET

Stockholm Act – den globala festivalen

Musik, teater, samtal, mat – idag drar festivalen The Stockholm Act igång. Tanken med festivalen är att se över hur vi skapar en hållbar värld tillsammans. 

Dagens öppningsceremoni sker på Stockholms stadsteaters Stora scen. Invigningsgäster är bland andra mångkonstnären Samson Kambalu, biståndsminister Isabella Lövin, Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård, civilminister Ardalan Shekarabi, norska läkaren och filantropen Gunhild Stordalen och artisten José González.

Artisten Samson Kambalu, 42, är född i Malawi och bosatt i London. Han har genom åren haft ett flertal konstutställningar och skrivit uppmärksammade böcker som den självbiografiska boken The Jive Talker or, How to Get a British Passport (2008, ISBN).

Kambalu är känd för sitt starka globala samhällsengagemang och har skrivit ett flertal olika debattartiklar om alltifrån Sydkorea till läget i olika delar i Afrika. Ett av hans mest kända konstverk är "Holy Ball", en fotboll täckt med sidor från Bibeln. 

När Kambalu invigningstalar i dag kommer han att rikta in sig på hur ekonomiska bidrag och kreativitet kan användas för att hantera miljöproblem och hållbarhet.  På tisdagen håller artisten ett bildspel i Hörsalen i Kulturhuset dit alla är välkomna. 

Det händer mycket under veckan. Global Bar finns på plats på Hötorgsterrassen. Mellan 17.30 –19.30 blir det samtal, debatt och musik, allt i samarbete med Glad Stad. Bland annat kommer deGlobala målen vara utgångspunkt för samtal och debatter.

Förutom spännande samtal står många kulturevenemang på schemat. Imorgon, tisdag, uppträder artisten Emil Jensen på Parkteatern i Vitabergsparken. Och på lördag ges tre gratisföreställningar av pjäsen ”Medan klockan tickar” med skådespelarna Elin Klinga, Julia Dufvenius, Krister-Kern och Kality David Lenneman.

The Stockholm Act samlar konst, vetenskap, näringsliv och politik i en mix för att på så sätt bidra till en bred mobilisering kring Agenda 2030 för hållbar utveckling. I somras, på FN:s politiska högnivåforum för hållbar utveckling i New York, presenterade Ardalan Shekarabi Sveriges arbete med genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen.

The Stockholm Act pågår mellan den 21 - 28 augusti. Programmet hittar ni här.

 Josefine Elfström