Go to main navigation
Syria Refugee Lebanon Libanon flykting syrien UNCHR

En kvinna i Bekaa-dalen i Libanon har hämtat material för att reparera sitt boende efter en storm.

Foto: UNHCR/L. Abou Khaled

NYHET

Stor resursbrist för flyktinghjälp i Libanon

FN:s flyktingorgan UNHCR har bara fått in hälften av pengarna som behövs för möta flyktingarnas behov. Långsiktiga projekt äventyras, och nu när vintern kommer saknas filtar. 

Medan trycket på EU-länder från asylsökande har minskat förvärras flyktingkriserna i grannländerna runt de pågående konflikterna. Samtidigt som intresset från omvärlden avtagit har behoven bara växt. I dag saknar FN:s flyktingorgan UNHCR mer än hälften av de medel som man behöver för att stötta flyktingarna från kriget i Syrien. I Libanon, dit närmare 2 miljoner syrier flytt, är resursbristen påtaglig. 

– Donationerna har inte följt de växande humanitära behoven. Efter sex år i exil har de syriska flyktingarna här sjunkit i djupare fattigdom och utsatthet, men givare skänker mer till andra konkurrerande kriser världen över, säger Lisa Abou Khaled, talesperson för UNHCR i Libanon.

När nu vintern närmar sig innebär detta bland annat att det saknas filtar till ungefär hälften av de 1,5 miljoner syriska flyktingarna som ska övervintra i Libanon. Då kryper temperaturen ner under nollan och det faller snö i bergen.

– Vi har inte tillräckligt med pengar för att stötta de mest utsatta flyktingarna under vinterns kallaste månader, för att till exempel köpa ved, värmeolja och varma kläder, säger Lisa Abou Khaled.

Risk för bortkastade pengar

För UNHCR:s regionala insats för att stötta de syriska flyktingarna har man hittills bara fått in 43 procent av pengarna som krävs för att täcka behoven under 2017. Mest pengar saknas i Syrien – bara 29 procent är finansierat – men varken insatserna i Turkiet, Jordanien, Irak, Egypten eller Libanon har de resurser som krävs.

I Libanon saknas över 200 miljoner dollar för att hjälpa de syriska flyktingarna inför vintern. Men UNHCR jobbar inte bara med det grundläggande humanitära behovet, utan även långsiktiga insatser som tillgång till utbildning och sjukvård.

– Men utan stödet från internationella givare så riskerar projekten att stanna av och investeringar som redan har gjorts kan vara bortkastade, säger Lisa Abou Khaled.

USA är den överlägset största givaren till FN:s stöd för de syriska flyktingarn. Sverige – som hittills har gett 6,1 miljoner dollar under 2017 till UNHCR:s arbete för de syriska flyktingarna – kommer på elfte plats. Samtidigt är Sverige den femte största givaren till UNHCR:s olika verksamheter världen över: över 100 miljoner dollar ges till FN-organets arbete under 2017.

Björn Widmark