Go to main navigation
26421636123_86d5c3367d_k.jpg

I lördags presenterade Isabella Lövin (mp) en ökning på 500 miljoner kronor till biståndsbudgeten.

Foto: Fredrik Hjerling

Nyhet

Största biståndsbudgeten någonsin

Fred, jämställdhet och klimat. Det fokuserar regeringen på i årets budget som är den största biståndsbudgeten någonsin. Syftet är att nå det så kallade enprocentmålet: att en procent av Sveriges BNI ska gå till bistånd.

På onsdag släpps regeringens budgetproposition för 2018. Men redan nu har regeringen berättat att biståndsramen ska öka med 500 miljoner kronor. Regeringen vill öka biståndets andel av Sveriges BNI (bruttonationalinkomst) från 0.99 procent till 1 procent. Bistånd behövs idag mer än någonsin, skriver regeringen.
– Men bistånd handlar inte bara om akut nödhjälp. Tack vare ökade resurser kan vi nu stärka arbetet för fredsbyggande, jämställdhet, SRHR, mänskliga rättigheter och för att utbyggnad av förnybar energi på den afrikanska landsbygden. Vårt stöd gör att människor själva kan lyfta sig ur fattigdom och skapa ett bättre liv, säger Isabella Lövin.

OmVärlden har tidigare skrivit om hur avräkningar för asylmottagande mött stor kritik inom bland annat biståndsbranschen. Nu meddelar regeringen att de avräkningsbara kostnaderna för asylmottagande kommer att bli de lägsta på tio år. Avräkningarna för asylmottagande ska minska från 8,1 miljarder kronor till 2,8 miljarder kronor. Om det beror på regeringen skrivit ner det förväntade antalet flyktingar, eller om sättet att räkna in de dagliga kostnaderna för flyktingar har förändrats, återstår att se. Men sedan budgetpropositionen 2017 är det en minskning på 5,3 miljarder kronor.

Att 2018 års biståndsbudget blir den största någonsin handlar även om Sveriges positiva tillväxt. Regeringen vill nå enprocentmålet av BNI. Och eftersom BNI ökar så kommer även biståndet att öka, skriver bland annat Diakonia.

Maria Lundin Osvalds