Go to main navigation
Västsahara.jpg

Färsk rapport visar hur svenska företag understödjer folkrättsbrott i Västsahara.

Foto: Saharawi Campaign Against the Plunder

NYHET

Ny rapport: Svenska företag bidrar till folkrättsbrott i Västsahara

Svenska företag har i ett årtionde bidragit till folkrättsbrott i ockuperade Västsahara. Trots att regeringen är medveten om situationen har de inte agerat, visar en ny rapport.

I december 2016 konstaterade EU-domstolen att handels- och associeringsavtal mellan EU och Marocko inte ska omfatta Västsahara om inte det västsahariska folket har gett sitt samtycke.

I den nu släppta rapporten ”Sverige och plundringen av Västsahara”, som tagits fram av Emmaus Stockholm och Western Sahara Resource Watch, framkommer det att varken Marocko eller EU gör något för att inhämta ett sådant samtycke. Trots detta är flera svenska företag idag involverade i Västsahara.

De företag som nämns är Atlas Copco. Wisby Tankers, två fiskeföretag i Fiskebäck, samt researrangören Kite.se.

– Rapporten visar att svenska företag medvetet bidragit till folkrättsbrott under så många år med sin handel där. Det är väldigt allvarligt och vi anser att svenska regeringen måste agera, säger Anna Hakami, informationsansvarig på Emmaus Stockholm, till Dagens Nyheter.

Första, andra, fjärde och sjunde AP-fonden har placerat pengar i svenska och utländska företag som är verksamma i Västsahara. Det rör sig om totalt 11,5 miljarder kronor.

Flera tiger - bland annat Swedfund

Enligt rapporten får svenska statliga institutioner som arbetar med att främja handel ingen vägledning från utrikesdepartementet om Västsahara, inte heller hur de ska förhålla sig till EU-domen:”Följden av den uteblivna vägledningen från regeringshåll blir, som denna rapport påvisar, att svenska institutioner får klara sig själva när det gäller att tolka internationell lagstiftning med hänsyn till Västsahara”, skriver författarna. 

Flera statliga institutioner tiger i rapporten om hur de förhåller sig till Västsahara. En av dem är Swedfund, som är statens utvecklingsfinansiär. I rapporten går det att läsa: "Verkar inte utesluta möjligheten att ge stöd till företag som vill verka i Västsahara. Svarar inte på följdfrågor."

Julia Finér, talesperson Emmaus Stockholm, anser att Sveriges regering bör göra som Norge, Danmark och Nederländerna redan har gjort; rekommendera det svenska näringslivet att inte verka i, eller handla med produkter från ockuperade Västsahara.

– Företagen har medvetet bidragit till folkrättsbrott under lång tid, därför måste regeringen agera, säger Julia Finér. 

Josefine Elfström