Go to main navigation
palmoil.jpg

Regnskog skövlas och bränns för ett nytt palmoljefält. Borneo 2009.

Foto: David Gilbert/RAN

nyhet

Svenska sparpengar kopplas till regnskogsskövling

Svenska banker och pensionsfonder investerar i sex olika asiatiska banker som ger stora lån till indonesiska palmoljeföretag – vilka skövlar regnskog. Det visar en ny rapport från Regnskogsfonden och Fair Finance Guide. 

Miljarder av svenska sparpengar kopplas till palmoljeföretag som skövlar regnskog och orsakar skogsbränder i Indonesien. Det visar en ny rapport från Regnskogfondet och Fair Finance Guide. Totalt investerar svenska banker och pensionsfonder sju miljarder kronor i sex asiatiska banker som finansierar särskilt kontroversiella palmoljeföretag.

Detta trots att bankerna och AP-fonderna har riktlinjer som ska skydda regnskogen så har de inte agerat för att försöka stoppa bankernas stöd till palmoljebolagen.

– Återigen ser vi hur miljarder av folks spar- och pensionspengar investeras i väldigt miljöskadlig verksamhet, trots att man lovat att placeringarna ska följa internationella hållbarhetsprinciper. Genom bankernas finansiella stöd till palmoljebranschen kommer förstörelsen att fortsätta, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på organisationen Sverige Konsumenter

Nordea investerar mest i de asiatiska bankerna med drygt 2,5 miljarder kronor. SEB har investerat minst med 88 miljoner kronor. Hos Nordea, Danske Bank, Handelsbanken och SEB hittades placeringar i bankerna även i så kallade etik- och hållbarhetsfonder.

Mikael Färnbo