Go to main navigation
zaida-catalan.jpg

Foto: Miljöpartiet / Flickr

Nyhet

Sverige kräver FN-utredning – detta har hänt sedan mordet på Catalán

Den svenska utredningen av mordet på FN-experten Zaida Catalán står och stampar – nu kräver Sverige en internationell FN-utredning. Samtidigt har det publicerats allt mer graverande uppgifter som bland annat pekar mot hög politisk inblandning.

Den 12 mars 2017 rapporterades den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, försvunnen i Kasai-regionen i Demokratiska republiken Kongo. Två veckor senare hittades hon död i en massgrav tillsammans med sin kollega amerikanen Michael Sharp. Uppgifter om vad som hänt deras tolk, Betu Shintela, och de tre kongolesiska motorcykeltaxi-förarna går isär. Enligt Reuters är de fortfarande saknade, medan flera svenska medier har uppgett att även tolken mördats.

Zaida Catalán var i landet för att övervaka FN:s sanktioner samt utreda misstänkta massakrer. Sedan mordet har tre separata mordutredningar inletts: en svensk, en amerikansk och en kongolesisk. Men både den svenska och den amerikanska utredningen har gått i stå. I Kongo har ett flertal personer gripits och en militäråklagare har meddelat att två personer, Gerard Kabongo och den lokala hövdingen Mulumba Muteba, ska åtalas för morden.

Internationella bedömare, som Human Rights Watch, tvivlar dock på att kongolesiska myndigheter är intresserade av att genomföra en opartisk utredning. Organisationen menar att mycket istället pekar på att regeringssoldater kan ha varit inblandade.

– Det finns en historia av politisk inblandning i rättssystemet. Och vi kan absolut inte utesluta att Kongos regering själv är inblandad, säger Ida Sawyer, HRW:s chef i Centralafrika till Aftonbladet.

Kräver internationell FN-utredning

Utrikesminister Margot Wallström krävde i söndags att FN tillsätter en internationell utredning. Hon backas även upp av USA.

– Vi har inte fått fram vilka som är skyldiga till det här brottet. Det är viktigt att vi kan ställa någon till svars, och därför menar vi att vi behöver ta ytterligare ett steg, säger hon till TT.

En artikel i New York Times tidigare i år pekade på möjlig inblandning från advokaten och den förre kongolesiska utbildningsministern Clément Kanku. Zaida Catalán hade 130 filer med komprotterande material om honom på sin dator när hon mördades. Bland filerna fanns ett bandat telefonsamtal där det låter som om Kanku pratar med en person som ska tillhöra en regeringstrogen milisgrupp i området. Samtalet handlar om att bränna ner staden Tshimbulu, lönnmord på en överste samt planer på att orsaka allmän förödelse i Kasai-regionen.

Catalán verkar själv ha lagt stor vikt vid uppgifterna och skrev exalterat i sin dagbok: ”Exciting development. I can maybe nail this bastard. Damn!”.

Obegripliga språkfel på mordfilm

En månad efter morden släppte kongolesiska myndigheter en video av morden som de ansåg bevisa Kamwina Nsapu-milisens inblandning. Den hårt redigerade och korniga filmen har ifrågasatts, bland annat i en granskning av den franska public service-radion RFI. Enligt radiokanalen innehåller filmen flera märkliga detaljer, bland annat att de som skjuter – som konsekvent håller sig utanför kameran – ständigt växlar språk. Männen, som enligt regeringen tillhör Kamwina Nsapu-milisen, talar på lingala och franska vilket är språk som regeringsarmén använder. Och när männen ska gå över till tshiluba, gerillans språk, begår de enligt RFI flera språkfel.

Annat som kommit fram pekar å andra sidan på inblandning från just Kamwina Nsapu-milisen. Enligt uppgifter ur en än så länge hemligstämplad FN-rapport ska Catalán, dagen innan mordet, ha avslöjat sina resplaner för familjemedlemmar till den dödade milisledaren Kamwina Nsapu. Samtalet, som ska finnas bandat, ägde rum den 11 mars. Den 12 mars klockan 16 avrättades Catalán längs den resrutt hon avslöjat för familjemedlemmarna dagen innan.

Tusentals döda och en miljon på flykt

Våldet i den tidigare relativt lugna Kasai-provinsen exploderade i augusti förra året när den lokala upprorsledaren och hövdingen Kamwina Nsapu dödades av militären. Kamwina Nsapu-milisen svarade med brutalt våld mot delar av civilbefolkningen, inklusive storskalig rekrytering av barnsoldater. Militären svarade, enligt FN, med oproportionerligt våld. Regeringen anklagas också av FN för att ha beväpnat milisgruppen Bana Mura i kampen mot Kamwina Nsapu. Bana Mura ska enligt FN ha utfört fruktansvärda övergrepp mot civila, däribland små barn som fått sina lemmar avhuggna och gravida kvinnor som skurits upp.

En rapport från katolska kyrkan som släpptes innan sommaren talade om 3 300 döda och 1,3 miljoner människor som tvingats fly. Det har rapporterats om flertal massmord och utbrett sexuellt våld. FN har dokumenterat 42 massgravar i regionen.

Politiska och etniska stridigheter, utbredd korruption, stora ekonomiska intressen i den illegala utvinningen av landets naturresurser samt regionala aktörers inblandning är andra faktorer som underblåser konflikten. Spänningarna ökade ännu mer när president Joseph Kabila i december vägrade avgå trots att hans konstitutionella ämbetsperiod tagit slut.

Mikael Färnbo