Go to main navigation
kem_sokha.jpg

Oppositionsledaren Kem Sokha har gripits, anklagad för landsförräderi. Regeringen och premiärminister Hun Sen hävdar att de har bevis för att Kem Sokha planerade ett maktövertagande med hjälp från USA.

Foto: Axel Kronholm

NYHET

Sveriges krav på Kambodja: Släpp oppositionsledaren!

Förtrycket av Kambodjas opposition och civilsamhälle riskerar att bli ännu värre framöver. Det säger Sveriges ambassadör i Phnom Penh, som följer utvecklingen i landet ”med stor oro”.

Ambassadör Maria Sargren säger till OmVärlden att gripandet i helgen av oppositionsledaren Kem Sokha innebär ”ytterligare en eskalering av en redan svår situation”. I helgen meddelades också att dagstidningen Cambodia Daily, som verkat i landet i 24 år, tvingas stänga.

– Det är med stor oro som vi från ambassadens sida följer den senaste utvecklingen i Kambodja. Vi ser tyvärr framför oss att trycket på oppositionen och den del av civilsamhället som jobbar med mänskliga rättigheter och demokrati kommer att kvarstå och riskerar att intensifieras, säger Maria Sargren.


Läs mer: Kambodja på väg mot diktatur


Hon förklarar att Sverige, som en del av EU men också bilateralt, fortsätter att markera mot utvecklingen genom uttalanden och i samtal med företrädare för den kambodjanska regeringen. Man försöker också agera genom andra instrument, till exempel FN:s människorättsråd och genom stöd till Rhona Smith, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Kambodja.

– Sverige har också sedan länge haft ett bilateralt bistånd till Kambodja, som under en längre tid haft en tydlig inriktning på just stöd inom demokrati och mänskliga rättigheter. Redan under våren identifierade vi ett ökat behov av stöd till försvaret av rättighetsfrågor under det kommande året, och inledde då ett arbete för att utöka vårt stöd till civilsamhället med ytterligare medel till organisationer som Diakonia, Forum Syd, RWI och FN:s lokala människorättskontor, säger Maria Sargren.

Axel Kronholm