Go to main navigation
libya-refugees.jpg

Hundratals flyktingar i Libyen köar för mat vid ett transit-läger nära den tunisiska gränsen.

Foto: UN Photo/OCHA/David Ohana

nyhet

Tortyr, våldtäkt och slaveri möter flyktingar i Libyen

Vittnesmål som samlats in av bland annat hjälporganisationen Oxfam ger en chockerande bild av migranters upplevelser i Libyen. Nästan alla har utsatts för grova övergrepp.

Oxfam har tillsammans med partnerorganisationerna MEDU och Borderline Sicilia samlat in 158 vittnesmål från flyktingar som befunnit sig i Libyen. Vittnesmålen målar upp en chockerande bild av migranternas upplevelser.

  • Alla kvinnor utom en berättade att de utsatts för sexuellt våld.
  • 74% berättade att de bevittnat mord och/eller tortyr av personer de rest tillsammans med.
  • 84% berättade att de utsatts för inhuman eller förnedrande behandling, extremt våld eller tortyr i Libyen.
  • 80% berättade att de återkommande blivit nekade mat och vatten under sin tid i Libyen.
  • 70% berättade hur de någon gång bundits fast.

LÄS MER: Fotograf skildrar fasansfull verklighet i Libyen

Esther, 28, från Nigeria berättar hur hon och hennes syster spärrades in och torterades under fem månaders tid. Kidnapparna krävde lösensumma från deras familj, men familjen hade inga pengar att betala.

– Jag blev slagen över hela kroppen och tvingad att delta i sexuella övergrepp som utfördes mot de andra kvinnorna. Jag förlorade mitt barn som låg i magen på grund av misshandeln och min syster dog av våldet och övergreppen. Jag förlorade mycket blod utan att få någon hjälp, säger hon.

Lamine, 18, från Senegal berättar att han kidnappades och låstes in i en cell full av döda kroppar. Även i hans fall krävde kidnapparna lösensumma.

– När jag vaknade trodde jag att jag var död. Det var blod överallt. Cellen var full av döda kroppar. Jag såg soldater bryta näsan av en kille och slå honom så kraftigt mot huvudet att hans ögon förstördes. De bröt av mitt finger och högg en kniv i mitt ben. Jag blev kvar där i tre veckor, tills en dag när jag lyckades fly ur ett badrumsfönster när ingen tittade, säger han.

I rapporten riktar Oxfam kritik mot den europeiska migrationspolitiken som de menar hindrar människor från att lämna Libyen.

– Människor måste komma först: EU bör erbjuda säkra vägar för att människor ska kunna ta sig till Europa och ha tillgång till en rättvis och öppen asylprocess, säger Roberto Barbieri, vice ordförande för Oxfam i Italien.

I dag försöker många istället korsa havet från Libyen till Italien i skrangliga båtar. Över 180 000 personer har anlänt till Italien denna väg sedan 2016. Över 95 000 personer hittills i år. Under 2016 miste över 5 000 människor sitt liv när de försökte korsa Medelhavet.

Enligt FN är 1,3 miljoner människor i Libyen i behov av humanitärt stöd.

Mikael Färnbo