Go to main navigation
A Latvian army soldier fires from a standing position during a live-fire exercise Feb. 12, 2007, near Ad Diwaniyah, Iraq.

En lettisk soldat skjuter med ett Heckler & Koch-vapen under en övning nära Ad Diwaniyah i Irak.

Foto: Rob Summitt

NYHET

Tysklands "dödligaste företag" slutar sälja vapen till krisregioner

Heckler & Koch, vapentillverkaren vars vapen har dödat över två miljoner människor, har i hemlighet antagit den mest etiska försäljningspolicyn bland världens vapenproducenter.

Den tyska vapentillverkaren Heckler & Koch grundades 1949 och sedan dess bedöms över två miljoner dödats av företagets vapen. Enligt The Guardian har företaget nu antagit en ny försäljningspolicy stoppar exporten till Saudiarabien, Israel, Egypten, Förenade Arabemiraten, Turkiet, Malaysia, Indonesien och alla afrikanska länder.

Heckler & Koch har sagt att man nu bara kommer sälja till “gröna länder” enligt tre kriterier: Nato-medlemskap eller “likvärdigt” (som Japan, Schweiz, Australien och Nya Zeeland), Transparency Internationals korruptionsindex och The Economists demokratiindex. Det gör att Heckler & Koch är det första vapenföretaget i världen som har en mer etisk exportkontroll än sin egen regering.

Bolaget, som av aktivister kallats "Tysklands dödligaste bolag", har också lovat att överväga en kompensationsfond för de som fallit offer för vapnen som de producerat. Hur en sån fond skulle fungera är fortfarande oklart, men ett sånt initiativ skulle vara unikt i världen.

"Ett otänkbart initiativ"

Det låter nästan för bra för att vara sant. Det vore förstås suveränt om den här sortens beslut kunde inspirera fler företag att göra samma sak, men det skulle överraska mig om det hände i Sverige, säger Agnes Hellström, ordförande på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Heckler & Kochs nya försäljningspolicy antogs i tystnad, utan press och PR-kampanjer, och offentliggjordes under en bolagsstämma på ett litet hotell i södra Tyskland. Där fick kristiska aktivister som ägde en aktie var i företaget chansen att ställa 110 frågor till delar av bolagsledningen och styrelseordföranden Dieter John.

– Vi har en aktie i Saab för att kunna ställa frågor på bolagsstämman, men då får vi alltid svaret att de lyder under regelverket och anpassar sin export efter det. Därför är det viktigt att fortsätta arbeta för ett skärpt regelverk för den svenska vapenexporten, säger Agnes Hellström.

Trots Heckler & Kochs nya policy så kommer försäljningen till USA – en av de största kunderna – att fortsätta, och dessutom kommer avtal som redan signerats att fortsätta. OmVärlden har försökt nå representanter ur svenska Exportkontrollrådet för en kommentar.

Björn Widmark