Go to main navigation
Nikki Haley FN

USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley, stoppade den tidigare palestinske premiärministern från att bli FN-sändebud.

Foto: Gage Skidmore

nyhet

USA stoppade palestinsk FN-utnämning

USA har stoppat utnämningen av den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad som nytt FN-sändebud i Libyen. Agerandet visar hur djupt Israel-Palestina-frågan splittrar FN efter Trumps intåg.

Utnämningen stoppades av USA:s nya FN-ambassadör Nikki Haley den 10 februari. FN-chefen António Guterres informerade säkerhetsrådet tidigare i veckan om att utnämningen av Salam Fayyad skulle komma. Nikki Haley sade att USA blivit "besviket" över utnämningen.

António Guterres beskrev vändningen som en förlust för den libyska fredsprocessen och kallade Salam Fayyad för "rätt person på rätt plats vid rätt tidpunkt". Han konstaterade också att utnämningen är viktig med tanke på instabiliteten i Libyen och hur det påverkar resten av regionen. 

– Att få ett slut på konflikten i Libyen ligger i allas intresse, sade han. 

Redan innan Donald Trumps tillträde fanns det tecken på att Palestina kunde komma att skapa spänningar mellan FN och den nye presidenten. 

"Saker och ting kommer att bli annorlunda"

I december röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som fördömde Israel för de fortsatta bosättningarna på ockuperade områden. Efter att resolutionen antagits med röstsiffrorna 14 mot 0, där USA valde att lägga ner sin röst, meddelade Donald Trump att "saker och ting kommer att bli annorlunda efter den 20 januari". 

USA:s nya FN-ambassadör Nikki Haley har kallat antagandet av resolutionen "ett fruktansvärt misstag". 

Som en konsekvens röstade Israels parlament igenom en lag den 6 februari som ger grönt ljus för bosättarhem som byggts på beslagtagen palestinsk mark i ockuperade områden. 

Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN som leder gruppen The Elders som består av framstående globala ledare som arbetar för fred och mänskliga rättigheter, menar att detta allvarligt skadar utsikterna för fred. 

– Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bör stoppa detta och lyssna på invändningarna från Israels statsåklagare, stora delar av det israeliska samhället och medlemmar i hans eget parti, säger han. 

Republikaner vill stoppa bidrag tills resolutionen upphävs

USA har förblivit Israels närmaste allierade både av strategiska skäl, som en viktig partner i Mellanöstern, och till följd av ett starkt inhemskt stöd. 

USA är den största bidragsgivaren till FN och bidrar med 22 procent av FN:s reguljära budget. Enligt uppgifter som läckt till pressen har Donald Trump planer på att minska det amerikanska bidraget. Några republikanska ledamöter har också lagt fram ett lagförslag om att stoppa bidrag till dess att resolutionen som antogs i december har upphävts. 

Lyndal Rowlands / IPS