Go to main navigation
zimbabwe-algeria-caf.jpg

Gruppspelsmatchen mellan Algeriet och Zimbabwe spelades i söndags i Franceville och slutade 2-2. Ingen svensk sportkanal sände matchen.

Foto: Foto: Confédération Africaine de Football

NYHET

Varför visar ingen Afrikanska mästerskapet i fotboll?

Just nu möts 16 av Afrikas länder i Gabon i kontinentens egna fotbollsmästerskap. Trots att flera internationella och svenska fotbollsstjärnor är med och spelar finns det ingen svensk kanal som visar matcherna.

När Zimbabwe mötte Algeriet i söndags fanns Helsingborg-spelaren Matthew Rusike på plan för Zimbabwe. Men någon svensk uppbackning hemifrån tevesofforna kunde han inte räkna med; ingen svensk sportkanal visar mästerskapet.

Gabriel Zetterström, redaktör på fotbollssidan svenskafans.com, beskriver i en krönika valet att inte sända matcherna som ”en skam för sportkanalerna”. Zetterström var i stället hänvisad till spelbolagens lågupplösta videospelare för att följa matcherna.

”Sportutbudet på TV har aldrig varit större. I dag, lördagen den 14 januari kunde man suttit bänkad hela dagen och aldrig behövt oroa sig för sändningsuppehåll. Dagen började med världscupen i rodel 07.50 på Eurosport, fortsatte med Visma Ski Classics på SVT, Audicupen i freestyle, Island-Slovenien i handbolls-VM och rundades av med MC-race från Italien och Oskarshamn-IK Pantern i hockeyallsvenskan. Samtidigt måste man alltså jaga runt bland Internets alla fulaste fulstreams för att se premiären i de Afrikanska mästerskapen i fotboll”, skriver Zetterström.

OmVärlden ringde upp de större svenska sportkanalerna för att fråga varför det ligger till såhär. Max Bursell, planeringschef på SVT Sport, förklarade att andra evenemang fått gå före.

– Vi har aldrig sänt det här mästerskapet tidigare. Det finns ju massor med sportevenemang vi inte sänder. Det är en kul och spännande turnering, men för oss ligger den under den period som i övrigt är som mest intensiv för oss med all vintersport. Vi har helt enkelt väldigt mycket annat just nu.

På Viaplay vill kommunikationschef Max Andersson inte prata om varför de inte har köpt sändningsrättigheterna till mästerskapet.

– Vi har som regel att inte kommentera rättigheter vi inte har, svarar han till OmVärlden i ett mejl.

Fredrik Olofsson, rättighetsansvarig för TV4 och C-more, svarar per sms:

”Det finns en hel del sport som vi inte har rättigheterna till och afrikanska mästerskapen ligger inte i vår strategi just nu. Vi satsar ju hårt på inhemska ligor och stora (för svensk publik) mästerskap.”

Tidigare år har Eurosport sänt mästerskapet, men i år har de inte de svenska sändningsrättigheterna. Precis som på SVT hänvisar man där till att det är andra evenemang som prioriteras.

– Discovery Networks Sweden som äger Eurosport sänder just nu herrarnas handbolls-VM i Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport 1, samt bland annat Australian Open i tennis på Eurosport, säger Dan Panas, kommunikationschef på Discovery Networks Sweden.

Gabriel Zetterström på svenskafans.com tycker att det är synd att inte SVT passar på att sända mästerskapet när ingen annan kanal heller har rättigheterna. 

– Det hade rimmat bra med deras ambition att visa annan fotboll än de största ligorna, som de gjort med fotbollsderbyn från Sydafrika och Kroatien, säger han.

Hur det kan komma sig att ingen kanal köpt rättigheterna är oklart, men Zetterström tror att det kan handla om ”västerländsk nonchalans”.

– Media är väldigt bra på att rapportera om en viss typ av nyheter från Afrika, men man missar en hel del annat. Det handlar nog helt enkelt om att man under- och nedvärderar Afrika, säger han.

Axel Kronholm