Go to main navigation
Plast är ett stort problem för världens hav som havskonferensen nu vill åtgärda. Bilden visar hur plats förorenar haven.

Det politiska engagemang som nu satts igång är ett av konferensens viktigaste resultat, säger Isabella Lövin, biståndsminister.

Foto: NOAA

NYHET

Världen har en plan! Så här ska haven räddas

Indonesien lovade att minska plastskräpet i havet med 70 procent till 2025 och några av världens största fiskeföretag ska sätta gemensamma mål för ansvarsfullt fiske. Det var två av de drygt 1 300 frivilliga åtaganden som lämnades in under FN:s havskonferens.

Få saker har citerats lika flitigt under FN:s havskonferens i New York som att det kommer finnas lika mycket plast som fisk i haven år 2050, om nedskräpningen fortsätter i samma takt. Några av de mest uppmärksammade resultaten av konferensen handlade om just det: marin nedskräpning. 

Sammanlagt registrerade konferensen över 1300 frivilliga åtaganden från länder, företag, organisationer och andra aktörer som handlar om allt från att minska plast i haven till att stoppa illegalt fiska och stärka skyddet av havsmiljöer.

– Allt det politiska engagemang som nu satts igång är ett av konferensens viktigaste resultat. Nu ska vi se till att ta det vidare, sa biståndsminister Isabella Lövin som var ordförande för Havskonferensen tillsammans med Fijis premiärminister Frank Bainimarama.

Indonesien tillsammans med bland annat Kina, Thailand och Filippinerna lovade att göra stora ansträngningar för att minska utsläppen av plastskräp i havet. Enligt beräkningar hamnar mellan 5 och 13 miljoner ton plast i haven varje år. Mycket fastnar i matsmältningsorganen hos fåglar och fiskar, eller bryts ner till mikroskopiska bitar som letar sig in i allt marint liv.

Stor del av skräpet kommer från 10 floder

Ny forskning visar på att mycket av plastskräpet har sitt ursprung i länder som de senaste decennierna haft en snabb ekonomisk utveckling. Uppemot 75 procent av skräpet flyter ut i havet från endast tio floder, som nästan alla ligger i Asien.

Sverige registrerade totalt 26 frivilliga åtaganden under veckan, bland annat att tillsammans med sex länder runt Östersjön förbjuda mikroplaster i kosmetika. I övrigt har regeringen gett Sida i uppdrag att ta fram en ny global strategi för hållbar miljö, klimat och hav. Strategin kommer gälla för 2018-2022 och omfatta 4,5-7 miljarder kronor.

Sverige kommer även ge 50 miljoner kronor till den nya fonden Blue Action Fund som ska stärka skyddet för havsmiljöer i utvecklingsländer. Sverige lägger också 50 miljoner kronor på att motverka illegalt fiske.

De tolv största fiskeföretag från Norge, Japan och Thailand lämnade även tillsammans in ett åtagande att ta fram gemensamma mål för hållbart fiske.

Kenya och Portugal tar stafetten vidare 

Isabella Lövin hoppas nu på att havskonferensen får en fortsättning.

– Denna vecka var startskottet för det hårda arbete som nu återstår för att vända den negativa utvecklingen i haven. Deltagarna går härifrån med att-göra-listor som på måndag ska börja bockas av. Det finns också ett stort stöd för en samlande kraft inom FN-systemet för att säkra levande hav, något som jag diskuterade med FN:s generalsekreterare António Guterres, säger Isabella Lövin.

Kenya och Portugal har aviserat att de är beredda att ta över stafettpinnen från Sverige och Fiji och ordna en uppföljande konferens 2020. Men det ska först godkännas av FN:s generalförsamling.

Mikael Färnbro