Go to main navigation
isabellalovin_1 kopia.jpg

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

nyhet

Världen mobiliserar mot Trumps frysta bistånd – Sverige ger 200 miljoner

I dag mobiliserar biståndsvärlden under initiativet ”She Decides” för att kompensera för Trumps frysta bistånd till organisationer som stödjer abort. Sverige donerar 200 miljoner kronor. Men pengarna riskerar att bli en droppe i havet.

I dag samlas företrädare för ett femtiotal länder, organisationer ur civilsamhället och företag i Bryssel på konferensen ”She Decides”. Initiativtagare är Sverige, Nederländerna, Belgien och Danmark. Syftet med konferensen är dels att samla in pengar för att motverka bortfallet från USA. Men även att skapa ett nätverk för bistånd till kvinnors hälsa och rättigheter.

– Utan tillgång till preventivmedel och familjeplanering har inget land under de senaste femtio åren tagit sig ur fattigdom. Bistånd till kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är en nyckel för utveckling, säger biståndsminister Isabella Lövin till Dagens Nyheter.

Sverige lovar nu att att skjuta till 200 miljoner kronor. Men de extra pengarna riskerar att bli en droppe i havet.

USA är i dag den största biståndsgivaren till den globala hälsosektorn. När tidigare republikanska presidenter infört en så kallad ”Gag rule” har pengar frysts till organisationer som sysslar med familjeplanering och abort. Enligt Human Rights Watch har det då handlat om runt 575 miljoner dollar som fryst inne.

Enligt Human Rights Watch är Donald Trumps ”Gag rule” betydligt mer omfattande och kan komma att påverka i princip allt amerikanskt hälsobistånd. Då handlar det om 9,5 miljarder dollar årligen i stöd till allt från abort till mödravård och barns hälsa och näringsintag. Men även prevention och behandling av HIV/AIDS, andra typer av infektionssjukdomar, malaria, tuberkulos och andra tropiska sjukdomar.

Sveriges bidrag med 200 miljoner kronor riskerar då att bli en droppe i havet.

– Hur mycket som krävs är inte klart. Risken är att det blir mycket mer omfattande än under president Bush, som fattade ett liknande beslut. Men den gången gällde det enbart finansiering till organisationer som sysslade med familjeplanering, nu stoppas också stöd till organisationer som håller på med hälsoarbete, säger Isabella Lövin till DN.

Mikael Färnbo